Η Γαλλία υποβαθμίστηκε από τη Scope Ratings σε ακόμη μια προειδοποίηση σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών της και τα πολιτικά προσκόμματα για τον περιορισμό του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλία σε AA- από AA, με σταθερή προοπτική, φέρνοντάς την στην ίδια βαθμίδα με το Βέλγιο και την Τσεχία, τρία επίπεδα κάτω από την κορυφαία αξιολόγηση.
«Η διαρκής επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι προκλήσεις στις πολιτικές προοπτικές οδηγούν σε υποβάθμιση», ανέφερε η Scope.
Η επίπληξη έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Fitch παρουσίασε αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας. Η χώρα αντιμετωπίζει το επόμενο τεστ εντός της προσεχούς εβδομάδας, με την προγραμματισμένη αξιολόγηση από πλευράς Moody's. Και στις 29 Νοεμβρίου έπεται η S&P, που υποβάθμισε τη Γαλλία νωρίτερα φέτος, μεταδίδει το Bloomberg.
Τα οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται υπό παρακολούθηση, καθώς τα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περιορίσει το έλλειμμα έχουν επανειλημμένα βγει εκτός πορείας. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο θόλωσε τις πολιτικές προοπτικές στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι ευάλωτη σε τυχόν ανατροπή της από το κοινοβούλιο.
Οι επενδυτές αντέδρασαν πουλώντας γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα για το 10ετές χρέος της έναντι της Γερμανίας σε πάνω από 80 μονάδες βάσης, ενώ ήταν κάτω από 50 νωρίτερα φέτος. Το premium υποχώρησε στις 71 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προοπτική για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων βοηθά τις χώρες με μεγάλος χρέος, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση.
Η άκρως ανεπιθύμητη «διολίσθηση του ελλείμματος φέτος υπονομεύει την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και στις αγορές», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με μέτρα 60 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να φέρει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, από 6,1% φέτος. Θα είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου 3% της ΕΕ έως το 2029 — κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να κάνει μέχρι το 2027.
Η Scope εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το επόμενο έτος θα μειωθεί μόνο στο 5,2%, καθώς το διχασμένο κοινοβούλιο πιθανώς θα φρενάρει ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο οίκος αναμένει επίσης ότι η Γαλλία θα χάσει τον στόχο της ΕΕ το 2029 πιάνοντας σκορ 3,8%, λόγω αβεβαιότητας γύρω από την εκτέλεση των δημοσιονομικών σχεδίων και λόγω μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού. Εκείνη τη χρονιά προβλέπει ότι το χρέος θα φτάσει το 119% του ΑΕΠ.
«Αυτή η τροχιά αντιπροσωπεύει μια βασική πιστωτική πρόκληση που περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να απορροφά μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε.
Το διχασμένο κοινοβούλιο στη Γαλλία συνιστά επιπλέον κίνδυνο για τα οικονομικά. Χωρίς πλειοψηφία για να στηρίξει τον προϋπολογισμό, ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα πρέπει να καταφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση - και αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποβληθούν προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησής του.
Η προσπάθεια του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου να ανατρέψει την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα δεν κατάφερε να λάβει αρκετή υποστήριξη, κάτι που θα αλλάξει εάν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν υποστηρίξει στο μέλλον μια πρόταση δυσπιστίας. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ακροδεξιά δεν έχει αντιταχθεί στην κυβέρνηση.
Η Scope επισημαίνει τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται κυρίως με τις προεδρικές εκλογές.
«Η ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο είναι πιθανό να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει το ΑΕΠ, ειδικά όταν θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2027», τονίζει.