Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πούτιν υποδέχεται 24 ξένους ηγέτες στη σύνοδο των BRICS

Από 22 ως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν, με στόχο να επιδειχθεί η δύναμη της Ρωσίας και η αποτυχία της δυτικής προσπάθειας να απομονωθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Προς έναν δικαιότερο κόσμο, χωρίς αμερικανικό ηγεμονισμό».

Ο Πούτιν υποδέχεται 24 ξένους ηγέτες στη σύνοδο των BRICS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποδεχθεί από μεθαύριο Τρίτη 22 ως τις 24 Οκτωβρίου πάνω από είκοσι ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο συνόδου συμμάχων και εταίρων με επιδίωξη να επιδειχθεί η δύναμη της Ρωσίας και η αποτυχία της προσπάθειας της Δύσης να την απομονώσει αφότου επιτέθηκε στην Ουκρανία.

Η σύνοδος της BRICS, συμμαχίας αναδυόμενων οικονομιών, αναμένεται να συγκεντρώσει στην Καζάν, στις όχθες του Βόλγα, 24 ξένους ηγέτες και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το «πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία», όπως αναφέρει.

Σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η σύνοδος θα διεξαχθεί καθώς η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και σφυρηλατεί στενές συμμαχίες με τους κυριότερους αντιπάλους των ΗΠΑ — την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το Κρεμλίνο καταφέρνει επίσης να διατηρεί εταιρικές σχέσεις με χώρες που εξακολουθούν να έχουν δεσμούς με τη Δύση.

Οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν αναμένεται να είναι παρόντες. Η Μόσχα υπολογίζει επίσης στη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λόγω και της παρουσίας του κ. Πεζεσκιάν, εν μέσω κλιμάκωσης με το Ισραήλ, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο αναμένεται να συζητήσουν (και) για τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Στα ζητήματα αυτά η Ρωσία μοιάζει να θέλει να κρατήσει τις αποστάσεις της, περιοριζόμενη ως τώρα σε εκκλήσεις προς τα μέρη ώστε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η σύνοδος κορυφής της BRICS έχει σκοπό «να δείξει πως η Ρωσία όχι μόνο απέχει παρασάγγας από το να είναι απομονωμένη, αλλά έχει εταίρους και συμμάχους», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με βάση τη Μόσχα.

Καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023, εξαιτίας φερόμενων εκτοπισμών παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποχρεώθηκε να μη συμμετάσχει στην προηγούμενη σύνοδο, στη Νότια Αφρική.

Σ' αυτή τη σύνοδο, εντός έδρας, το Κρεμλίνο κρίνει πως είναι «κρίσιμο» να επιδειχθεί πως υπάρχει «εναλλακτική στις δυτικές πιέσεις (...) και πως ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα», σύμφωνα με τον κ. Καλάτσεφ.

Η Μόσχα δεν παρουσιάζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας ως κατακτητικό πόλεμο, αλλά ως σύρραξη που προκάλεσε ο αμερικανικός ηγεμονισμός.

«Η Ρωσία (...) επιδιώκει σχέσεις στηριγμένες στο διεθνές δίκαιο και όχι κανόνες που ορίζονται από συγκεκριμένες χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τον οποίο τη θέση αυτή υποστηρίζει «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών» του κόσμου.

Συσπειρώνοντας τον «παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή» για να αποτελέσει αντίβαρο, σύμφωνα με τη Μόσχα, στη Δύση, η BRICS επιθυμεί να «οικοδομήσει σταδιακά μια γέφυρα προς δικαιότερη παγκόσμια τάξη», επιχειρηματολογεί ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα Γιούρι Ουσακόφ.

Για τις χώρες της Δύσης, απεναντίας, η Ρωσία κινείται με λογική κυριαρχίας επί των γειτόνων της και επιδιώκει την επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου σε διεθνή κλίμακα.

Παρουσιάζοντας το «σχέδιό του για τη νίκη», ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξάλλου έκρινε πως η επιτυχία της Ρωσίας θα ήγειρε κίνδυνο να υπάρξουν μιμητές της.

«Αν ο Πούτιν επιτύχει τους παράφρονες σκοπούς του —γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς—, άλλοι δυνητικοί επιτιθέμενοι θα έχουν την αίσθηση πως οι επιθετικοί πόλεμοι μπορεί να τους φανούν επωφελείς», υποστήριξε.

Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, η συμμαχία BRIC διευρύνθηκε, συμπεριέλαβε πρώτα τη Νότια Αφρική το 2010 προτού νωρίτερα φέτος εντάξει διάφορες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσά τους την Αίγυπτο και το Ιράν.

Η Τουρκία, μέλος του NATO που έχει πολύ περίπλοκη σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση, ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου πως επιθυμεί να ενταχθεί στη συμμαχία.

Σύμφωνα με τον κ. Ουσακόφ, όλα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, με μοναδική εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει κάνει γνωστό πως θα στείλει τον επικεφαλής της διπλωματίας της.

Η απουσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, που ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έδωσε τροφή σε σεναριολογία περί διαφωνιών ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες ενεργειακές δυνάμεις βαρέων βαρών.

«Είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο θα προτιμούσε να δει τον πρίγκιπα διάδοχο» να συμμετέχει, εκτίμησε ο κ. Καλάτσεφ, προσθέτοντας πάντως πως κατ’ ουσία «όλα πάνε μάλλον καλά» για τη ρωσική προεδρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v