Boeing: Προτείνει αυξήσεις 35% για να τερματιστεί η απεργία διαρκείας

Συμφωνία με το συνδικάτο, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και έξι εβδομάδες. Τα μπόνους και οι απολύσεις.

Boeing: Προτείνει αυξήσεις 35% για να τερματιστεί η απεργία διαρκείας

Η Boeing και το συνδικάτο που εκπροσωπεί 33.000 εργαζομένους κατέληξαν σε νέα συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας που έχει ακρωτηριάσει την κατασκευή αεροπλάνων εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Η πρόταση προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις 35% σε βάθος τετραετίας, εγγυημένο ετήσιο μπόνους τουλάχιστον 4% και πρόσθετο μπόνους 7.000 δολαρίων εάν οι εργαζόμενοι εγκρίνουν τη σύμβαση. Η ψηφοφορία επικύρωσης έχει οριστεί για τις 23 Οκτωβρίου, γράφει το Bloomberg.

Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν συνεπάγεται και αποδοχή της από τους εργαζομένους. Αντίστοιχη πρόταση τον περασμένο μήνα απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Η Boeing έκτοτε επανήλθε δύο φορές με νέες προσφορές για αυξήσεις περί το 30%.

Η πίεση για την Boeing, τους προμηθευτές της και τους απεργούς αυξάνεται καθώς η κινητοποίηση μετρά πια έξι εβδομάδες. Ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου και ανάγκασε την Boeing να κλείσει τις γραμμές συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη 737 Max, 767 και 777.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εργατική διαμάχη στους κόλπους του αμερικανικού αερο-κολοσσού εδώ και 16 χρόνια. Εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις 40% και καλύτερα συνταξιοδοτικά επιδόματα, δυσαρεστημένοι από τις υποτυπώδεις αυξήσεις των μισθών την τελευταία δεκαετία, την ίδια στιγμή που τα ανώτερα στελέχη ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.

Η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων σχεδιάζει να περικόψει το 10% του εργατικού της δυναμικού, στο πρώτο βήμα μιας ευρύτερης αναδιάταξης υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Κέλι Ορτμπεργκ

Εχει ήδη κάνει τα αρχικά βήματα για την άντληση κεφαλαίων ώστε να στηρίξει τις δραστηριότητές της και να διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας. Στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 25 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v