Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στη Μελόνι από τη Fitch

Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση BBB, ωστόσο επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι μη δημοσιονομικής συμμόρφωσης «είναι περιορισμένοι, καθώς τα σχέδια της Ιταλίας ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στη Μελόνι από τη Fitch

Ανοίγει προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch, σε μια απροσδόκητη επιτυχία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. 

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε μεν τον βαθμό BBB -δύο σκαλοπάτια πάνω από τα «σκουπίδια»- αλλά βλέπει θετικές προοπτικές επικαλούμενος τις «πρόσφατα ισχυρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις και τη δέσμευση της χώρας στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτά τα στοιχεία «υποδηλώνουν πιθανή μείωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων που απορρέουν από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χρέους της Ιταλίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fitch αργά την Παρασκευή.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πέρασε επίσης και τις εξετάσεις της S&P, η οποία επιβεβαίωσε την κατάταξή της σε BBB και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της. Αυτό σηματοδοτεί ότι η χώρα δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης. Άλλες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από DBRS και Moody's.

Προ ημερών το υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2025 επιβεβαιώνοντας φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπουν μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2026, σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το χρέος-μαμούθ της χώρας, το οποίο παραμένει πάνω από το 130% της οικονομικής παραγωγής, πρόκειται να επεκταθεί και δεν θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το 2027, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός της Μελόνι προσπάθησε να πετύχει κάποιο δημοσιονομικό περιορισμό, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την κληρονομιά των φοροεκπτώσεων για την ανακαίνιση κατοικιών την εποχή της πανδημίας, θέτουν εμπόδια. 

Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνεται για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 3% για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τώρα αντιμετωπίζει καθεστώς παρακολούθησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα.

«Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης είναι περιορισμένοι, καθώς τα σχέδια της Ιταλίας ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε η Fitch.

Το spread των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας - μέτρο πιστωτικού κινδύνου - πλησιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα ιταλικά ομόλογα ξεπέρασαν τις επιδόσεις του περασμένου έτους, σε ένδειξη ότι οι επενδυτές ανταποκρίνονται στην αποφασιστικότητα της Mελόνι να τιθασεύσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v