Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζουν 20 δισ. δολάρια για δάνειο στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Κινήσεις να λάβει γρήγορα χρήμα το Κίεβο υπό τη σκιά πιθανής εκλογής Τραμπ. Η εμπλοκή από τη στάση Ορμπαν στην Ευρώπη και η αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών assets.

Βάζουν 20 δισ. δολάρια για δάνειο στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός δανείου της G7 στην Ουκρανία, το οποίο θα αποπληρωθεί με κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλούνται οι Financial Τimes.

Οι συνομιλίες για το δάνειο επιταχύνονται καθώς δυτικοί αξιωματούχοι θέλουν να παράσχουν χρηματοδότηση στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους, έχοντας επίγνωση ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, η βοήθεια της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία θα μπορούσε να διακοπεί.

Οι χώρες της G7 έχουν εγκλωβιστεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δομή του δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, με τη συμβολή της Ουάσιγκτον μέχρι πρόσφατα να αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, αφού η ΕΕ απέτυχε να εγγυηθεί ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «παγωμένα» για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Παρασκευή υπέδειξαν στους ομολόγους τους της G7 ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει ολόκληρο το αρχικό ποσό, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα ήταν δυνατό, είπαν, ακόμη και αν η ΕΕ αποτύγχανε να πείσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να εγκαταλείψει το βέτο του για την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ - όρος που έθεσε η Ουάσιγκτον.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον στις 25 Οκτωβρίου στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένονταν να εκδώσουν μια δήλωση σχετικά με τη διανομή και τη δομή του δανείου, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Ένα άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαβουλεύονται με μέλη του Κογκρέσου και την Ουκρανία για το πώς θα αποπληρωθεί το δάνειο.

Η ΕΕ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη δική της συνεισφορά ύψους έως και 35 δισ. ευρώ στο δάνειο της G7. Τα περισσότερα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας διατηρούνται στο μπλοκ και αναμένεται να αποφέρουν κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Αλλά η ΕΕ θα χρειαζόταν να συνεισφέρει λιγότερο εάν οι ΗΠΑ έδιναν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό ο καθένας να βάλει το μερίδιο που του αναλογεί», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία πρόκειται να παράσχουν το υπόλοιπο του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, με την Ουγγαρία να ασκεί βέτο σε μια απόφαση επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, η ΕΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουάσιγκτον να παράσχει πιο μακροπρόθεσμες εγγυήσεις σχετικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής.

Οι ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τον Όρμπαν να εγκαταλείψει το βέτο του, αλλά ο Ούγγρος ηγέτης δεν υποχώρησε.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v