Γερμανία: Η ύφεση δυσκολεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή

Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου προσαρμογής από τα τέσσερα στα επτά χρόνια συζητείται επί του παρόντος, δήλωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Politico.

Γερμανία: Η ύφεση δυσκολεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή

Η Γερμανία εξετάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση για την προσαρμογή των δημόσιων δαπανών κατά τα επόμενη έτη, ανέφεραν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι στο Politico. 

Η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της γερμανικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να χάσει τη διορία της 15ης Οκτωβρίου για την υποβολή μακροχρόνιου δημοσιονομικού σχεδίου στην Κομισιόν. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μπορεί να πέσει θύμα των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων που είχε πρωτοστατήσει ο ίδιος να εφαρμοστούν την προηγούμενη χρονιά. 

Στο πλαίσιο των νέων κανόνων, οι χώρες που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια για το χρέος έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να συμμορφωθούν, προτού αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα. Ωστόσο, όσοι απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, δικαιούνται να ζητήσουν παράταση της συνολικής περιόδου προσαρμογής στα επτά έτη. 

Μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία, η Ισπανία και η Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτηση για επταετή παράταση.

«Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου προσαρμογής από τα τέσσερα στα επτά χρόνια συζητείται επί του παρόντος», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Απρίλιο που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, οι Βρυξέλλες απαιτούν από τις χώρες με σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος όπως η Γερμανία να μειώνουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. 

Η επίτευξη του στόχου αυτού σε μόνο τέσσερα χρόνια θα απαιτήσει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, που θα πρέπει να φέρει σε πέρας ο αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς. 

Αλλά η Κομισιόν δεν θα εγκρίνει αυτομάτως το αίτημα παράτασης στη Γερμανία. 

Το Βερολίνο ίσως αναγκαστεί να δεσμευτεί να πραγματοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα υποδείξουν οι Βρυξέλλες για να λάβει περισσότερο χρόνο για τη μείωση των δαπανών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v