Στο τραπέζι ξανά η ισοτιμία 1:1 ευρώ-δολαρίου

Αυξάνεται η πίεση διολίσθησης του ευρώ στην ισοτιμία ίσα βάρκα ίσα νερά με το δολάριο. Πώς μια νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ υπονομεύουν το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης.

Στο τραπέζι ξανά η ισοτιμία 1:1 ευρώ-δολαρίου

Ο κίνδυνος διολίσθησης του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο αυξάνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά τη μείωση των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας και την έντονη υπενθύμιση ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύουν στην Ευρώπη, καθώς και στην Κίνα και σε άλλες χώρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τυχόν εμπόδια θα αποτελούσαν «καθοδικό κίνδυνο» για την οικονομία του μπλοκ.

Την Πέμπτη προχώρησε σε δεύτερη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων και πυροδότησε στοιχήματα για ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο συνδυασμός αυτός έστειλε το ευρώ σε πτώση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε τροχιά για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου και το πιο αδύναμο επίπεδο έναντι της λίρας από το 2022.

«Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι σίγουρα μια πιθανότητα, αν ο Τραμπ κερδίσει και προχωρήσει πλήρως στους δασμούς», δήλωσε ο Michael Hart, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Pictet Wealth Management.

Η Pictet και η Deutsche Bank δεν θεωρούν πλέον μακρινό το σενάριο όπου ένα ευρώ αγοράζει ένα δολάριο, ενώ η J.P. Morgan Private Bank και η ING Groep NV βλέπουν τον κίνδυνο, το κοινό νόμισμα να πέσει προς αυτό το επίπεδο πριν από το τέλος του έτους.

Το αρνητικό κλίμα είναι ορατό στην αγορά option, όπου οι επενδυτές αυξάνουν τα πτωτικά στοιχήματα κατά του κοινού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v