Ραγίζουν οι ουκρανικές άμυνες στο κάστρο του Τσάσιβ Γιαρ

Μήνες κρατά η μάχη για τη στρατηγική πόλη στο Ντονέτσκ, στην οποία επιτίθενται συνεχώς οι Ρώσοι. Η κρίσιμη «νεκρή ζώνη», το κανάλι και η σημασία της θέσης για την ευρύτερη περιοχή.

Ραγίζουν οι ουκρανικές άμυνες στο κάστρο του Τσάσιβ Γιαρ

Κοιτάζοντας έναν χάρτη, ένας Ουκρανός λοχαγός πεζικού μπήκε σε μια λωρίδα γης πλάτους ενός τετάρτου του μιλίου, που έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στην πρώτη γραμμή.

«Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα των ρωσικών τακτικών», είπε ο Ροστισλάβ Κασιανένκο, δείχνοντας μια καμένη γη και ισοπεδωμένα κτίρια, ανάμεσα στις δυνάμεις της Μόσχας και τη στρατηγική πόλη Τσάσιβ Γιαρ.

Για έξι μήνες, η μονάδα του αλλά και άλλες εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν στη «νεκρή ζώνη» για να φτάσουν στην πόλη που ανοίγει τον δρόμο για προέλαση προς την υπόλοιπη περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, οι δυνάμεις της Μόσχας την πέρασαν πραγματοποιώντας μια επίθεση σε δύο σημεία, σε ένα κανάλι που λειτουργεί σαν τάφρος στα ανατολικά της πόλης. Η πρόοδός τους, η οποία μπορεί να αποκρουστεί, ίσως σηματοδοτήσει μια σημαντική κίνηση για την κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους, γράφει η Wall Street Journal.

Οι ρωσικές δυνάμεις με βαρύ κόστος έχουν καταβροχθίσει το ανατολικό άκρο της Ουκρανίας, κατακτώντας το ένα χωριό μετά το άλλο, σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν ολόκληρη την περιοχή που το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακηρύξει δική του.

Τώρα οι Ουκρανοί πρέπει να σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το να εδραιώσουν μια θέση εντός της ουδέτερης ζώνης, για να αποτρέψουν μια πλήρη επίθεση στο Τσάσιβ Γιαρ.

Μαζί με τον κόμβο logistics του Ποκρόβσκ, η πόλη είναι το κλειδί για τις προσπάθειες της Μόσχας να καταλάβει μια σειρά πόλεων στην περιοχή του Ντονέτσκ. Αν πέσουν, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν την περιοχή, σύμφωνα με αναλυτές. Προσθέτουν ότι οι Ρώσοι αγωνίζονται να προωθηθούν πριν πέσουν τα φύλλα από τα δέντρα που προσφέρουν κάλυψη στους στρατιώτες και πριν φτάσει ο βαρύς χειμώνας.

Η Ρωσία έχει επιτεθεί στο Τσάσιβ Γιαρ με drones, πυροβολικό και βόμβες ολίσθησης, ενώ έστειλε κύματα στρατευμάτων για να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λάθος και η πόλη θα μπορούσε να πέσει σε λίγες μέρες», δήλωσε ο Ουκρανός λοχαγός.

Το Κίεβο πρέπει να δείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί πόλεις όπως το Τσάσιβ Γιαρ, για να πείσει τόσο τους Ουκρανούς όσο και τους δυτικούς υποστηρικτές ότι οι δυνάμεις του είναι σε θέση να κρατήσουν στρατηγικά σημαντικά εδάφη και να αποκρούσουν έναν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν βοηθηθεί στη σταθερή άμυνά τους από ορισμένα φυσικά πλεονεκτήματα. Η πόλη βρίσκεται στο υψηλότερο υψόμετρο της περιοχής. Το κανάλι, το οποίο εκτείνεται από βορρά προς νότο, μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ένα ανάχωμα στα ρωσικά στρατεύματα. Οι Ουκρανοί τώρα έχουν οχυρωθεί και πολεμούν για να κρατήσουν τους Ρώσους στρατιώτες μακριά από την πόλη, σε μια σκληρή αστική μάχη.

Αυτό έχει μεγάλο κόστος, γράφει η WSJ. H ομάδα του λοχαγού έχει χάσει 30 άνδρες, ή περίπου το ένα τέταρτο της σημερινής του δύναμης, για να υπερασπιστεί την πόλη, και περίπου 70 στρατιώτες από άλλες μονάδες έχουν σκοτωθεί πολεμώντας μαζί τους. 

Αφού κατέλαβαν το κοντινό Μπαχμούτ σε μια αιματηρή μάχη 10 μηνών που έληξε τον Μάιο του περασμένου έτους, οι Ρώσοι έφτασαν στο κανάλι που διασχίζει το ανατολικότερο άκρο του Τσάσιβ Γιαρ, περίπου 6 μίλια μακριά, ένα χρόνο αργότερα. Η κίνησή τους προς τα εμπρός σταμάτησε εκεί και η Ρωσία, μετά από μια αποτυχημένη επίθεση με τεθωρακισμένα το καλοκαίρι, άλλαξε τακτική.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στη χρήση επιθετικών drones για να στοχεύσουν τα σημεία εισόδου της πόλης, καθιστώντας δυσκολότερο για το Κίεβο τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση των στρατιωτών ή την απομάκρυνση των τραυματιών, λένε στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Τα κουφάρια ουκρανικών στρατιωτικών οχημάτων μπλοκάρουν τους δρόμους προς την πόλη. Ένας στρατιώτης, έδειξε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο τρία drones στόχευαν το όχημά του καθώς αυτό έμπαινε στο Τσάσιβ Γιαρ για να σώσει τραυματισμένους άνδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v