Γαλλία: Παίζει με τις λέξεις για να κρύψει φόρους ο Μπαρνιέ

Βαφτίζει «περικοπές δαπανών» τη μείωση των φοροελαφρύνσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, σε λογιστικό colpo grosso για να περάσει ο προϋπολογισμός. Τινάζει στον αέρα τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν, στα €30 δισ. ανέρχεται η έξτρα φορολόγηση.

Γαλλία: Παίζει με τις λέξεις για να κρύψει φόρους ο Μπαρνιέ

Ο νέος σφιχτός προϋπολογισμός της Γαλλίας επιφέρει μεγαλύτερα φορολογικά βάρη απ' ό,τι είχε αρχικά εξαγγείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλύσεις που καταφέρουν πλήγμα στη φιλοεπιχειρηματική κληρονομιά του προέδρου Eμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 την περασμένη εβδομάδα, που προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα 60 δισ. ευρώ, με περικοπές δαπανών κατά τα δύο τρίτα και αυξήσεις φόρων και το ένα τρίτο.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι οι αυξήσεις φόρων θα επιβαρύνουν κυρίως μεγάλες εταιρείες, με προσωρινό πρόσθετο φόρο σε ομίλους με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς και πλούσιους ιδιώτες με εισόδημα που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. 

Όμως, ενώ οι υπουργοί του Μπαρνιέ επέμεναν ότι οι αυξήσεις φόρων θα ανέρχονταν σε κάτι λιγότερο από 20 δισ. ευρώ, το παράρτημα του προϋπολογισμού που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ανεβάζει τον απολογισμό στα 29,5 δισ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters.

Οι νέες αυξήσεις φόρων, αξίας περίπου 1% επί της οικονομικής παραγωγής, είναι σχεδόν ισοδύναμες με τις φορολογικές περικοπές που έχει κάνει ο Μακρόν στις εταιρείες από τότε που ανήλθε στην προεδρία, το 2017, στο πλαίσιο της φιλοεπιχειρηματικής ατζέντας του.

«Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι ότι μια μεγάλη φορολογική εξυγίανση θα τινάξει στον αέρα την κληρονομιά του Μακρόν και θα επηρεάσει αρνητικά την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Ζαν-Πιζανί Φερί, από τους αρχιτέκτονες της οικονομικής στρατηγικής του Μακρόν, ο οποίος έκτοτε έχει πάρει αποστάσεις.

«Για να μη συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα πρέπει να πιστεύουν ότι οι φόροι είναι προσωρινοί», επισήμανε.

Η ανακολουθία αποκαλύπτεται καθώς η κυβέρνηση βαφτίζει «περικοπές δαπανών» κάποιες αυξήσεις φόρων, δήλωσε ο οικονομολόγος της Allianz Trade Μαξίμ Νταρμέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προγραμματισμένη άρση των φοροελαφρύνσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος.

Ανεξάρτητα από το πώς ονομάζεται το εν λόγω μέτρο, θα πλήξει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αμείβουν με τον κατώτατο μισθό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί αύξησης φόρων για τις μεγάλες εταιρείες.

Οι μειώσεις των κινήτρων για πρόσληψη μαθητευομένων και η ανάκληση της προσωρινής μείωσης του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, που δεν συνυπολογίστηκαν στους αριθμούς που έδωσε η κυβέρνηση για αύξηση των φόρων, θα έχουν επίσης μεγάλο αντίκτυπο στις εταιρείες.

«Η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις για να δώσει την εντύπωση ότι κάνει περισσότερα στον τομέα των δαπανών παρά στα έσοδα», δήλωσε ο Νταρμέ.

Στο άκρως διχασμένο γαλλικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι περικοπές δαπανών θα περάσουν πιο ανώδυνα σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων, στις οποίες το κόμμα του Μακρόν και οι συντηρητικοί του Μπαρνιέ έχουν αλλεργία, πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v