Νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τις τιμές χρυσού

Αγγιξε τα 2.695 δολάρια η ουγκιά, με ράλι στη ζήτηση ενόψει επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων και καθ' οδόν για το εκλογικό ντέρμπι στις ΗΠΑ. Στο 30% η φετινή αύξηση.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τις τιμές χρυσού

Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ, ενόψει ανακοίνωσης νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, ιδίως αναφορικά με τα αιτήματα επιδομάτων ανεργίας, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα, οι traders παρακολουθούν την προεκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, που αφενός εξελίσσεται σε ντέρμπι και αφετέρου ενισχύει τη ζήτηση για το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο.

Οι τιμές των ράβδων χρυσού σκαρφάλωσαν πάνω από 0,5%, φτάνοντας τα 2.695,50 δολάρια η ουγκιά και ξεπερνώντας το πικ του περασμένου μήνα. Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος πάνω από 1,1%, με τους επενδυτές να επανατοποθετούν χαρτοφυλάκια ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Καθώς και οι δύο υποψήφιοι επικαλούνται διαφορετικούς κινδύνους για την οικονομία, ο χρυσός πιθανότατα θα λάβει περαιτέρω υποστήριξη -ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Κάμαλα Χάρις.

Η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται στις ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, ώστε πιθανώς να ληφθούν ενδείξεις σχετικά με τον επακόλουθο ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed. Τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας πιθανότατα παρέμειναν αυξημένα την εβδομάδα που έληξε στις 12 Οκτωβρίου, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες πιθανώς είχαν μέτρια αύξηση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ωφελούν τον μη τοκοφόρο χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο -με αύξηση 30% φέτος- είναι από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις. Η αισιοδοξία για τη μείωση επιτοκίων τροφοδότησε τα πιο πρόσφατα κέρδη, καθώς η Fed ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσής της τον περασμένο μήνα, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προσγειωθεί οι προσδοκίες για το μέγεθος και το εύρος των μειώσεων επιτοκίων φέτος, μετά από μικτές αναφορές για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι ισχυρές αγορές κεντρικών τραπεζών και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επίσης στηρίξει τον χρυσό. Ανοδο σημειώνουν και το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v