Μήνυμα στην Τεχεράνη η επίθεση των ΗΠΑ με B-2 κατά των Χούθι

Πρώτη φορά ενεπλάκησαν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τα βομβαρδιστικά stealth μεγάλης εμβέλειας. Το πλήγμα σε υπόγειες εγκαταστάσεις στέλνει σήμα στο Ιράν.

Μήνυμα στην Τεχεράνη η επίθεση των ΗΠΑ με B-2 κατά των Χούθι

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά stealth μεγάλης εμβέλειας B-2 εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς σήμερα, με στόχο υπόγειες αποθήκες που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι ζημιά προκλήθηκε από τα χτυπήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προηγούμενες αναφορές για χρήση του B-2 Spirit στα πλήγματα που στοχεύουν τους Χούθι, οι οποίοι επιτίθενται επί μήνες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ κάνουν και πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι al-Masirah των Χούθι ανέφερε αεροπορικές επιδρομές γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, την οποία η οργάνωση κρατά από το 2014. Μίλησαν επίσης για χτυπήματα γύρω από το προπύργιο των Χούθι, τη Σαάντα. Δεν έδωσαν άμεσες πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι τα βομβαρδιστικά Β-2 στόχευσαν «πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι».

Το χτύπημα φάνηκε επίσης να είναι μια έμμεση προειδοποίηση προς το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή των Χούθι, που έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ με επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων δύο φορές τον περασμένο χρόνο.

Το B-2 θα χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση σε υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις όπως το Natanz ή το Fordo, δεδομένου ότι είναι το μόνο αεροσκάφος σε υπηρεσία που μπορεί να ρίξει τη βόμβα GBU-57, γνωστή ως «Massive Ordnance Penetrator».

«Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να κρατήσουν προστατευμένες, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά βρίσκονται ή πόσο οχυρωμένες είναι», είπε ο Όστιν.

Ο Όστιν και η Κεντρική Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ δεν έδωσαν άμεση εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε. Ωστόσο, η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι δεν σκοτώθηκαν άμαχοι.

Οι Χούθι έχουν στοχεύσει περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σημειώνουν οι Times of Israel.

Οι Χούθι συνεχίζουν επίσης να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο και το Ισραήλ ενώ έχουν καταρρίψει έναν αριθμό αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v