Νέα μείωση επιτοκίων και σήματα... αναμένουν οι αγορές από ΕΚΤ

Η οικονομική επιβράδυνση και η μείωση του πληθωρισμού δημιούργησαν προσδοκίες για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση. Η μεταστροφή από τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου και η Fed.

Νέα μείωση επιτοκίων και σήματα... αναμένουν οι αγορές από ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στη δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων, ακολουθώντας τα χνάρια της Fed. 

H EKT  ξεκίνησε τις μειώσεις τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν τη Fed, και έχει ήδη προχωρήσει σε δύο περικοπές επιτοκίων.  Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,25%.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταστροφή στις προσδοκίες της αγοράς και των αξιωματούχων της ΕΚΤ, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο οι επενδυτές θεωρούσαν ελάχιστα πιθανή μια νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Οκτώβριο. 

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα επέλεξε να μειώσει το κόστος δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος, στο 3,5%. Aρχικά, η εκτίμηση αναλυτών και επενδυτών ήταν ότι θα διατηρηθεί σταθερό τον Οκτώβριο και θα υποχωρήσει ξανά τον Δεκέμβριο.

Αυτή η άποψη άλλαξε σταδιακά μετά από σειρά αδύναμων στοιχείων για την ανάπτυξη και τη μεταποίηση, ειδικά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ. Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί για δεύτερη διαδοχική χρόνια το 2024, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, καταγράφοντας την πιο μακρά ύφεση των τελευταίων δύο ετών. 

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, στο 1,8%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών και χαμηλότερο από τον στόχο του 2%. 

Η ΕΚΤ αναμένεται τώρα να προχωρήσει σε νέα μείωση 25 μονάδων βάσης και τον Δεκέμβριο και να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με αντίστοιχες μειώσεις και το επόμενο έτος. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο  της ΕΚΤ θα μειωθεί σε περίπου 2%  μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΚΤ. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η RBC Capital Markets ενημέρωσε τους πελάτες της ότι στο σημερινό ανακοινωθέν η ΕΚΤ αντί να τονίσει ότι θα λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν περιοριστικά προς το παρόν», αναμένεται ότι θα επισημάνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε τροχιά προς ένα «πιο ουδέτερο επίπεδο».

«Μια νέα περικοπή επιτοκίων τον Οκτώβριο θα είναι σημαντική. Καθώς θα είναι η πρώτη διαδοχική μείωση στον τρέχοντα κύκλο θα σηματοδοτήσει μια στροφή σε έναν ταχύτερο κύκλο χαλάρωσης» ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank

«Ενώ δεν θα υπάρξει άμεση καθοδήγηση όσον αφορά το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων, πιστεύουμε ότι το γενικότερο μήνυμα για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα είναι αυτό της αυξημένης εμπιστοσύνης στις προοπτικές του πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, η επιμονή του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει πρόβλημα για την ΕΚΤ» τόνισε στο Anadolu ο Ντιρκ Σουμάχερ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας για την Ευρώπη στην Natixis. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v