CNN: Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις στο Τελ Αβίβ.

CNN: Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην πρόσφατη ιρανική επίθεση πριν από τις 5 Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζουν πηγές στο CNN.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών εκλογών, ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου -που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως βαθιά εναρμονισμένος με την αμερικανική πολιτική- φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ' επέκταση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από προοδευτικούς για τον χειρισμό της κατάστασης. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Όμως, ως ένδειξη των πολιτικών δυναμικών που αναπτύσσονται, η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την αριστερά. Η προθεσμία για να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές. Και η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασαν στο Ισραήλ Αμερικανοί στρατιώτες και αντιαεροπορικό σύστημα για την προστασία του Ισραήλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v