Περιοδεία σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία σχεδιάζει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Μέσω διπλωματικών επαφών η Τεχεράνη επιδιώκει να «εδραιωθεί η περιφερειακή σταθερότητα» και να βρεθεί λύση ώστε να τερματιστούν «η γενοκτονία, οι θηριωδίες και η επιθετικότητα» που μαστίζουν την Μέση Ανατολή. Άγνωστη η ημερομηνία της επίσκεψης.

Περιοδεία σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία σχεδιάζει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αράγκτσι, θα επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει να «εδραιωθεί η περιφερειακή σταθερότητα» και να βρεθεί λύση ώστε να τερματιστούν «η γενοκτονία, οι θηριωδίες και η επιθετικότητα» που μαστίζουν την Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ημερομηνία της περιοδείας, όμως, δεν γνωστοποιήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν από τότε που εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση που έχει ποτέ πραγματοποιήσει σε βάρος του Ισραήλ, επιδίδεται σε έκτακτες διπλωματικές επαφές με χώρες από όλη τη Μέση Ανατολή. Με τον τρόπο αυτό το Ιράν προσπαθεί να εκτιμήσει αν μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ισραηλινής αντεπίθεσης, ή έστω σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, να προστατευτεί η Τεχεράνη, μεταδίδει το CNN.

Η Τεχεράνη επίσης ανησυχεί καθώς δεν γνωρίζει κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Τελ Αβίβ να μην στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σύμφωνα με πηγές. Ένα χτύπημα σε κοιτάσματα πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές ενέργειας. Από την άλλη πλήττοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις θα αυξανόταν ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός περιφερειακός πόλεμος τον οποίον ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει.

Ωστόσο πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την Ουάσιγκτον ότι η αντεπίθεση του Τελ Αβίβ θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v