Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για αποφασιστική απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι «μετά λύπης της» η Τεχεράνη θα χτυπήσει αποφασιστικά, αν δεχτεί ισραηλινή επίθεση. Περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να αποφευχθεί ο πολεμικός φαύλος κύκλος.

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για αποφασιστική απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Aμπάς Αραγτσί ενημέρωσε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τεχεράνη «μετά λύπης της» είναι έτοιμη για «αποφασιστική» απάντηση, εάν το Τελ Αβίβ επιτεθεί στη χώρα του, σε αντίποινα για τους σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει σύντομα» στην πυραυλική επίθεση, δεσμευόμενος ότι το χτύπημα θα είναι «ακριβές και θανατηφόρο».

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε παράλληλα ότι η πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι «χαμηλή», αλλά οποιαδήποτε πιθανή ζημιά θα «επανορθωθεί αμέσως», σύμφωνα με το ιρανικό Nournews.

«Το Ιράν, ενώ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι πλήρως προετοιμασμένο, μετά λύπης του, για αποφασιστική απάντηση σε οποιαδήποτε παρατράγουδα» από το Ισραήλ, προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γκουτέρες, σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του.

Ο Αραγτσί κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους «για να σταματήσουν τα εγκλήματα και τις επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο και τη Γάζα», μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, ενώ προειδοποίησε για τυχόν «νέες περιπέτειες» και ζήτησε άρση των ισραηλινών «εμποδίων» που εμποδίζουν την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Κυριακή και οι πρόεδροι Ιράν και Γαλλίας Μασούντ Πεζεσκιάν και Εμανουέλ Μακρόν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αραγτσί επισκέφθηκε τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Επίσης, έφτασε στην Ιορδανία σήμερα Τετάρτη πριν ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το Ισραήλ προσδιόρισε τους στόχους που θα μπορούσε να χτυπήσει στο Ιράν.

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι ο στρατός παρουσίασε λίστα στόχων στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ καθώς ολοκληρώνει τις προετοιμασίες που περιλαμβάνουν «λεπτό συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση Kan ανέφερε ότι «το πολιτικό κλιμάκιο» έχει αποφασίσει για τους στόχους.

«Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Τώρα είναι θέμα χρόνου», είπε ισραηλινή πηγή στον τηλεοπτικό σταθμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v