Party στο Λονδίνο, πρώτη φορά από το 2021 κάτω από 2% ο πληθωρισμός

Επεσε απότομα τον Σεπτέμβριο, στο 1,7%, από 2,2% τον Αύγουστο. H πτώση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Party στο Λονδίνο, πρώτη φορά από το 2021 κάτω από 2% ο πληθωρισμός

Απότομη πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. H πτώση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στο 1,9%, στην πρώτη βουτιά του κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2021.

Οπως θυμίζει το CNBC, ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω από αυτό το επίπεδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η πτώση οφείλεται στους φθηνότερους αεροπορικούς ναύλους, στις χαμηλότερες τιμές βενζίνης και στη μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών. 

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, διαμορφώθηκε στο 3,2%, μειωμένος από το 3,6% τον Αύγουστο και κάτω από την πρόβλεψη 3,4% μιας δημοσκόπησης του Reuters.

Οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, το κυρίαρχο τμήμα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησαν σημαντικά στο 4,9% τον περασμένο μήνα από 5,6% τον Αύγουστο, φθάνοντας πλέον στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v