Στο φουλ τα air condition την επόμενη 10ετία

Ο κλιματισμός θα είναι ο κύριος λόγος ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αύξηση των εισοδημάτων θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση ρεύματος για οικιακές μονάδες ψύξης κατά 280% έως το 2050.

Στο φουλ τα air condition την επόμενη 10ετία

Η τεράστια αύξηση της χρήσης του κλιματισμού θα έχει μία από τις μεγαλύτερες και πιο απρόβλεπτες επιπτώσεις στα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ).

Οι ερευνητές του ΔΟΕ, ενός οργανισμού που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσαν ότι ο συνδυασμός της αύξησης των εισοδημάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και των υψηλότερων θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι η ισχύς που χρησιμοποιείται για τις οικιακές μονάδες κλιματισμού θα αυξηθεί κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από τη σημερινή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πρόβλεψη έγινε καθώς ο ΔΟΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας στην έκθεση World Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ότι η χρήση το 2035 θα είναι κατά 6% υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν πέρυσι.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο κλιματισμός θα χρειαστεί επιπλέον 697 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, τρεις φορές επιπλέον ζήτηση από ό,τι τα κέντρα δεδομένων υπολογιστών. Τα ηλεκτρικά οχήματα, εν τω μεταξύ, θα απαιτούν επιπλέον 854 TWh, δήλωσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η χρήση ενέργειας για τον οικιακό κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 280% μέχρι το 2050 σε ένα σενάριο «business as usual», γνωστό ως Steps. Θα αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στα κτίρια μέχρι την ημερομηνία αυτή, από λιγότερο από 7% σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v