Ατζέμογλου: To Α.Ι. μπορεί να αντικαταστήσει μόνο το 5% των θέσεων εργασίας

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προειδοποιεί για κραχ στις αγορές από τη «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί δεν πιστεύει ότι θα προκαλέσει οικονομική επανάσταση. Τα τρία σενάρια.

Ατζέμογλου: To Α.Ι. μπορεί να αντικαταστήσει μόνο το 5% των θέσεων εργασίας

H τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, τόνισε ο Νταρόν Ατζέμογλου σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του νομπελίστα οικονομολόγου, μόνο το 5% των θέσεων εργασίας είναι πιθανό να αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία. 

Αυτή είναι μια καλή είδηση για τους εργαζομένους αλλά κακή για τις εταιρείες που δαπανούν δισεκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη με την προσδοκία ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα. 

«Πολλά χρήματα θα πάνε χαμένα» υποστήριξε ο Ατζέμογλου. «Δεν θα προκληθεί οικονομική επανάσταση από αυτό το 5%» σημείωσε σε συνέντευξη που έδωσε στις αρχές Οκτωβρίου. 

Ο Ατζέμογλου βλέπει τρία σενάρια για τις αγορές και την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. 

Στο πρώτο και πιο ευνοϊκό σενάριο ο υπερβολικός ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί και θα επικρατήσουν οι επενδύσεις στις «ήπιες» χρήσεις της τεχνολογίας. 

Στο δεύτερο σενάριο η φρενίτιδα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, προκαλώντας κραχ στις αγορές. 

Στο τρίτο και πιο τρομακτικό σενάριο η επενδυτική μανία για την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχιστεί για χρόνια με τις επιχειρήσεις να περικόπτουν πολλές θέσεις εργασίας και να σπαταλάνε δισεκατομμύρια στη νέα τεχνολογία «χωρίς να κατανοούν πώς θα τη χρησιμοποιήσουν». Στο τέλος θα προσπαθήσουν να επαναπροσλάβουν τους εργαζομένους καθώς θα έχουν ανακαλύψει ότι η τεχνολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. 

Ο ίδιος θεωρεί πιο πιθανό να συμβεί κάτι ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο σενάριο. 

Τα υφιστάμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT της OpenAI είναι εντυπωσιακά από πολλές απόψεις, υπογραμμίζει ο Ατζέμογλου. Οπότε γιατί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε πληθώρα θέσεων εργασίας; Ο ίδιος επικαλείται ζητήματα αξιοπιστίας και έλλειψης κριτικής ικανότητας, τα οποία δεν θα επιτρέψουν την αντικατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη σε δουλειές γραφείου. 

«Χρειάζεσαι εξαιρετικά αξιόπιστη πληροφορία ή τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μοντέλα αυτά πιστά συγκεκριμένα βήματα που έκαναν προηγουμένως οι εργαζόμενοι. Μπορούν να το κάνουν αυτό σε κάποιους λίγους τομείς με ανθρώπινη εποπτεία - όπως στη δημιουργία υπολογιστικού κώδικα - αλλά στους περισσότερους τομείς δεν μπορούν» προειδοποίησε. 

«Είναι μια επαναφορά στην πραγματικότητα» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v