ΕΚΤ: Ριμπάουντ για τη ζήτηση δανείων στην ευρωζώνη

«Για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες ανέφεραν μια μέτρια καθαρή αύξηση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών γραμμών. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε έντονα».

ΕΚΤ: Ριμπάουντ για τη ζήτηση δανείων στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ των 20 χωρών αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών να οδηγούν την επέκταση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η αύξηση του δανεισμού κυμαίνεται λίγο πάνω από το μηδέν όλο το έτος, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη έχουν πιέσει τη ζήτηση, συμπιέζοντας τις προοπτικές σε όλο το μπλοκ που αποφεύγει την ύφεση εδώ και χρόνια.

Αυτή η αδύναμη ανάπτυξη είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά φέτος, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κοντά στο να τιθασευτεί, οπότε ήρθε η ώρα να χαλαρώσει τα φρένα.

«Για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες ανέφεραν μια μέτρια καθαρή αύξηση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών γραμμών, ενώ παρέμειναν συνολικά αδύναμες», ανέφερε η ΕΚΤ σε τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε σε 156 μεγάλες τράπεζες. «Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε έντονα».

Τα χαμηλότερα επιτόκια οδήγησαν τη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων, αλλά οι επενδύσεις είχαν μικρή επίδραση, ανέφερε η ΕΚΤ. Στην περίπτωση των οικιακών πελατών, η αύξηση της ζήτησης προήλθε από τη μείωση των επιτοκίων και τη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας.

Κατά το τρέχον τρίμηνο, οι τράπεζες βλέπουν περαιτέρω αύξηση της καθαρής ζήτησης σε όλα τα τμήματα δανείων, ιδίως για τα στεγαστικά δάνεια.

Ωστόσο, οι μειώσεις επιτοκίων δεν αποτελούν προφανή ευλογία για τις τράπεζες, καθώς συμπιέζουν τα περιθώρια δανεισμού, και οι τράπεζες ανέφεραν την πρώτη αρνητική επίπτωση της πολιτικής της ΕΚΤ στα περιθώρια κέρδους τους από το τέλος του 2022.

«Οι τράπεζες αναμένουν ότι ο αρνητικός καθαρός αντίκτυπος στα περιθώρια κέρδους που συνδέεται με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ θα βαθύνει και θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής κερδοφορίας από τα υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του κύκλου σύσφιξης 2022-2023», ανέφερε η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v