Bloomberg: Φουντώνουν τα πωλητήρια ευρω-τραπεζών

Σε μόλις 12 μήνες η Ελλάδα πούλησε το σύνολο σχεδόν των τραπεζικών μετοχών που κατείχε. Στον ίδιο δρόμο κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή σελίδας και τα «απρόοπτα» τύπου... Commerzbank.

Bloomberg: Φουντώνουν τα πωλητήρια ευρω-τραπεζών

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η Ελλάδα πούλησε σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής της στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, κίνηση που ακολουθούν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούν να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με την οικονομική κρίση που έπληξε την περιοχή πριν από μια δεκαετία.

Μια πρόσφατη πώληση μετοχών στην Εθνική Τράπεζα προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που απέφερε στην κυβέρνηση 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και ουσιαστικά μεταβίβασε έναν ολόκληρο τομέα πίσω σε ιδιωτικά χέρια, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ρυθμός αυτών των πωλήσεων καθιστά την Ελλάδα εξαίρεση, αλλά δεν είναι η μόνη που επιστρέφει τις τράπεζες στους επενδυτές. Από την Ιρλανδία και την Ιταλία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πωλούν μερίδια που κατείχαν από την οικονομική κρίση. Επωφελούνται από τις αυξανόμενες αποτιμήσεις για να καλύψουν κενά στον προϋπολογισμό, προτού η πτώση των επιτοκίων αρχίσει να επιβαρύνει ξανά την κερδοφορία των τραπεζών.

Η διαδικασία δημιουργεί προϋποθέσεις να αναδιαμορφώσει έναν κλάδο που έχει για πολύ καιρό μείνει πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Οι τράπεζες υπό κρατική ιδιοκτησία επικεντρώθηκαν στις εγχώριες αγορές, αλλά τώρα μπορούν να επιδιώξουν πιο επιθετική ανάπτυξη. Κάποιες βέβαια, όπως η Commerzbank, χωρίς την προστασία της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε πιθανούς στόχους εξαγοράς.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ενοποίηση που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Hans Degryse, καθηγητής οικονομικών στο KU Leuven.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πούλησαν τραπεζικές μετοχές αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν από το Bloomberg. Ενώ οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα χρήματα που ξόδεψαν για τα προγράμματα διάσωσης, παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα που συγκεντρώθηκαν, το παράθυρο για πωλήσεις ποτέ δεν ήταν τόσο ανοιχτό όσο σήμερα.

Μια ξαφνική άνοδος των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια τροφοδότησε κέρδη ρεκόρ και τερμάτισε μια άνευ προηγουμένου περίοδο μηδενικού, ακόμη και αρνητικού κόστους δανεισμού. Οι ισολογισμοί που είχαν επιβαρυνθεί από τα επισφαλή δάνεια μετά την οικονομική κρίση έχουν καθαριστεί, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου οι τράπεζες αναδεικνύονται πλέον ισχυρότερες.

«Οι προβληματικές τράπεζες του παρελθόντος της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε μερικά από τα πιο επιθυμητά περιουσιακά στοιχεία» στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ηλίας Ξηρουχάκης (φωτ.) του ΤΧΣ. «Τώρα βλέπουμε πολύ ανταγωνιστικές τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η διαδοχική αποεπένδυση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Natwest Group αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των πωλήσεων φέτος. Η διάσωση ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων λιρών, το 2008 και το 2009, της εταιρείας που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Royal Bank of Scotland ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών της Ευρώπης.

Καθώς η Natwest επανέρχεται σε ιδιωτική ιδιοκτησία, κάνει πιο τολμηρές κινήσεις, όπως η εξαγορά των τραπεζικών εργασιών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ J Sainsbury.

Οι πωλήσεις κρατικών συμμετοχών, ωστόσο, μπορεί επίσης να μετατρέψουν τις τράπεζες σε στόχους εξαγοράς. Η Γερμανία πούλησε για πρώτη φορά μέρος της συμμετοχής της στην Commerzbank τον Σεπτέμβριο, αναμένοντας ότι θα διατεθεί σε μια σειρά επενδυτών.

Αντ 'αυτού, ο όμιλος UniCredit απέκτησε σημαντικό μερίδιο έχοντας ως επιλογή την απόκτηση του ελέγχου. Έκτοτε, το Βερολίνο δεν προχώρησε σε νέες πωλήσεις μετοχών της Commerzbank, θεωρώντας την προσέγγιση της UniCredit ως «μη φιλική» επίθεση.

«Η γερμανική κυβέρνηση διατήρησε το μερίδιό της στην Commerzbank για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε η Monika Schnitzer, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου που προεδρεύει του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Η Γερμανία χρειάζεται «ένα βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα».

Η ABN Amro Bank είναι ένας άλλος όμιλος που θεωρείται από καιρό πιθανός στόχος εξαγοράς μόλις η κυβέρνηση αποχωρήσει.  Το ολλανδικό κράτος εξομαλύνει σταδιακά το μερίδιό του στην τράπεζα μετά την επανένταξή της στο χρηματιστήριο το 2015. Μείωσε το μερίδιό του στην ABN Amro στο 40,5% τον περασμένο μήνα μετά την πώληση ενός πακέτου μετοχών αξίας περίπου 1,17 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες εκπλήξεις, πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών συμμετοχών της σε τράπεζες και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Η μόνη εξαίρεση ήταν όταν η UniCredit παρενέβη πέρυσι για να πάρει μερίδιο περίπου 9% στην Alpha Bank, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει επίσης εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής της Alpha Βank ώστε να δημιουργηθεί ένας κορυφαίος όμιλος στη συγκεκριμένη χώρα (σ.σ. στο σχήμα θα έχει μειοψηφική συμμετοχή η Alpha Bank).

Το κλειδί αυτής της επιτυχίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν μια επίπονη διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών που είχαν υποφέρει από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικοί όμιλοι μείωσαν τα επισφαλή δάνειά τους από την κορύφωση του 2016, όταν περισσότεροι από 9 στους 10 δανειολήπτες καθυστέρησαν να πληρώσουν, σε λιγότερους από 1 στους 10 πέρυσι, θυμίζει το πρακτορείο. 

Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί και τα υψηλότερα κέρδη επέτρεψαν στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες φέτος να πληρώσουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008. Η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ταξινομήθηκε πέρυσι σε επενδυτική βαθμίδα.

«Το δίχτυ ασφαλείας του κράτους έχει τραβηχτεί πίσω, αλλά συνέβη σε μια περίοδο που οι τράπεζες έδειχναν ήδη πολύ έντονα σημάδια ανάκαμψης», είπε ο Ξηρουχάκης. «Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να φύγουμε».

Η Ιταλία, επίσης, επωφελείται αφού τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, απαλλάχθηκαν από τα επισφαλή δάνεια. Η κυβέρνηση θέλει τώρα η Monte Paschi να διαδραματίσει ρόλο στην ενοποίηση του εγχώριου κλάδου μόλις απελευθερωθεί πλήρως από τον κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Ισπανία, επίσης, έχει δει μια σειρά συγχωνεύσεων καθώς η κυβέρνηση πούλησε μερίδια και περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιέλθει στα χέρια του κράτους κατά τη διάρκεια ενός κραχ στα ακίνητα. Αυτό επέτρεψε στους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας να εδραιώσουν τη θέση τους και ακόμη και να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 18% της CaixaBank, αφού η εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια συμφώνησε να αγοράσει την Bankia SA, η οποία διασώθηκε το 2012. Η Ισπανία έχει δηλώσει ότι θέλει η τιμή της μετοχής της CaixaBank να αυξηθεί περαιτέρω πριν αρχίσει να πουλά τη συμμετοχή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v