Ντιλ για πυρηνική ενέργεια υπέγραψε η Google

Πρώτη εταιρική συμφωνία στον κόσμο για αγορά ρεύματος από μικρούς «αρθρωτούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες, γνωστούς ως SMR. Το ενεργειακό πρόβλημα και οι αντιδράσεις.

Ντιλ για πυρηνική ενέργεια υπέγραψε η Google

Η Google της πολυεθνικής Alphabet ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την πρώτη εταιρική συμφωνία στον κόσμο για την αγορά ενέργειας από πολλούς μικρούς «αρθρωτούς αντιδραστήρες» για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Η συμφωνία της εταιρείας τεχνολογίας με την Kairos Power στοχεύει να μπει στο δίκτυο ο πρώτος μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας της δεύτερης έως το 2030, ακολουθούμενος από πρόσθετες αναπτύξεις έως το 2035.

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας ή πού στις ΗΠΑ θα κατασκευαστούν οι μονάδες. Η Google δήλωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από έξι έως επτά αντιδραστήρες, ποσότητα μικρότερη από την παραγωγή των σημερινών πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Αισθανόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην κάλυψη των αναγκών μας... με τρόπο που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση», είπε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google, στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας φέτος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τη ζήτηση ενέργειας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θυμίζει το Reuters.

Τον Μάρτιο, η Amazon.com αγόρασε ένα data center που λειτουργεί με χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Talen Energy. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft και η Constellation Energy υπέγραψαν συμφωνία που θα βοηθήσει στην αναβίωση μιας μονάδας του εργοστασίου του Three Mile Island στην Πενσιλβάνια, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος των ΗΠΑ το 1979.

Η χρήση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου μεταξύ 2023 και 2030 και θα απαιτήσει περίπου 47 γιγαβάτ νέας ισχύος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία υποθέτει ότι το φυσικό αέριο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καλύψουν το κενό.

Η Kairos θα χρειαστεί να λάβει άδεια κατασκευής από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών (NRC) των ΗΠΑ καθώς και άδειες από τοπικούς φορείς, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Στα τέλη του περασμένου έτους πήρε άδεια από το NRC για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί. «Το NRC είναι έτοιμο να εξετάσει αποτελεσματικά και κατάλληλα τις αιτήσεις για νέους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Scott Burnell, εκπρόσωπός του.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες προορίζονται να είναι μικρότεροι από τους σημερινούς αντιδραστήρες με εξαρτήματα κατασκευασμένα σε εργοστάσιο, αντί για επιτόπου, για μείωση του κόστους κατασκευής.

Οι επικριτές λένε ότι τα SMR θα είναι ακριβά επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν την οικονομία κλίμακας μεγαλύτερων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, πιθανότατα θα παράγουν πυρηνικά απόβλητα μακράς διαρκείας για τα οποία η χώρα δεν έχει ακόμη τελικό χώρο αποθήκευσης.

Η Google δήλωσε ότι δεσμευόμενη σε ένα λεγόμενο «πλαίσιο παραγγελιών» με την Kairos, αντί να αγοράζει έναν αντιδραστήρα κάθε φορά, στέλνει σήμα ζήτησης στην αγορά και πραγματοποιεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση για να επιταχύνει την ανάπτυξη των SMR.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα βελτιώσει τις προοπτικές των έργων μας να παραδοθούν βάσει κόστους και εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Mike Laufer, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Kairos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v