Η Γερμανία βλέπει ρωσικό σαμποτάζ σε παρολίγον αεροπορική τραγωδία

Η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά Ρώσων κατασκόπων θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προειδοποίησαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει εντείνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης.

Η Γερμανία βλέπει ρωσικό σαμποτάζ σε παρολίγον αεροπορική τραγωδία

Η Γερμανία απέφυγε την τελευταία στιγμή μια αεροπορική τραγωδία νωρίτερα το 2024, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού, δέμα το οποίο προοριζόταν για το αμπάρι αεροσκάφους τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτήση σε μια ύποπτη πράξη δολιοφθοράς. προειδοποιώντας για μια δραματική αύξηση της «επιθετικής συμπεριφοράς» από Ρώσους πράκτορες.

Ο Τόμας Χάλντενγουαν τόνισε ότι ήταν καθαρή τύχη ότι το δέμα έπιασε φωτιά σε διαμετακομιστικό κέντρο της DHL στη Λειψία και όχι στον αέρα. Δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για επιβατικό αεροσκάφος ή αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Χάλντενγουανγκ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή στη γερμανική Βουλή ότι εάν το πακέτο είχε αναφλεγεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, «θα είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους».

Αν και δεν κατονόμασε τους ύποπτους δράστες, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονταν με την υπόθεση ότι η επίθεση συνδέεται με τη Ρωσία. Δεν ήταν σαφές σε ποιον στάλθηκε το δέμα.

Εμφανιζόμενοι ενώπιον μελών του κοινοβουλίου, ο Χάλντενγουανγκ και άλλα στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησαν ότι το Κρεμλίνο είχε εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές αποσταθεροποίησης, με τις απόπειρες κατασκοπείας και δολιοφθοράς να αυξάνονται «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» στη Γερμανία.

«Παρατηρούμε επιθετική συμπεριφορά από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων». Προειδοποίησε: «Επηρεάζει όλους τους τομείς της ελεύθερης κοινωνίας μας».

Ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Γερμανίας, δήλωσε ότι η προθυμία του Κρεμλίνου να αναλάβει κατασκοπευτική δράση έχει φτάσει σε ένα «προηγουμένως άγνωστο επίπεδο».

Ο Πούτιν είναι πιθανό να «δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές της Δύσης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Γερμανίας, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις προσπάθειες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών να κατασκοπεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η Ρόζενμπεργκ είπε ότι έγιναν προσπάθειες να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις γερμανικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς και για προγράμματα εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v