Τουρκία: Δάνειο €3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα για το τρένο του Βοσπόρου

Πολύ κοντά σε συμφωνία χρηματοδότησης του σιδηροδρομικού έργου, ύψους 4 δισ. δολαρίων, που θα διασχίζει το στενό του Βοσπόρου μέσω της εμβληματικής κρεμαστής γέφυρας Σουλτάν Σελίμ.

Τουρκία: Δάνειο €3 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα για το τρένο του Βοσπόρου

Η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση ενός σιδηροδρομικού έργου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διασχίζει το στενό του Βοσπόρου, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση» για 3 δισ. δολάρια ή 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ουράλογλου στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου δανείου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Μόλις οριστικοποιηθεί, η Τουρκία πιθανότατα θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για την κατασκευή του έργου μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενδεχομένως στους πρώτους μήνες του 2025, είπε.

Η Τουρκία είχε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη χρηματοδότηση του έργου, μετά από δέσμευση 51 δισ. δολαρίων από τη χώρα του Κόλπου για επενδύσεις στην Τουρκία. Ο Ουράλογλου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής θα μπορούσαν επίσης να παράσχουν χρηματοδότηση.

Ο σιδηρόδρομος θα διασχίζει την κρεμαστή γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, μια από τις μεγαλύτερες και πλατύτερες του είδους της στον κόσμο, η οποία κατασκευάστηκε με κόστος 3 δισ. δολάρια από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν προωθεί το νέο σιδηροδρομικό έργο ως μέρος του λεγόμενου Δρόμου Ανάπτυξης από το Ιράκ στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v