Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν

«Δεν υπάρχει έδαφος για συζήτηση μέχρι να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση», είπε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, περιμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα. Τα πυρηνικά στο επίκεντρο των έμμεσων συνομιλιών στο Μουσκάτ.

Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν

Το Ιράν σταμάτησε τις έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ομάν, δεδομένου ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση ενόψει ενδεχόμενων ισραηλινών αντιποίνων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την πυραυλική της επίθεση προς το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Ο Αμπάς Αραγτσί έκανε το σχόλιο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ενώ βρισκόταν στο Μουσκάτ του Ομάν. Το σουλτανάτο στο ανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου υπήρξε εδώ και καιρό συνομιλητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των μυστικών συνομιλιών από τις οποίες προέκυψε η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

«Προς το παρόν, η διαδικασία του Μουσκάτ έχει σταματήσει λόγω ειδικής κατάστασης στην περιοχή», είπε ο Αραγτσί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Δεν βλέπουμε έδαφος για συνομιλίες μέχρι να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το Ιράν, υπό τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν (φωτ.), έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ την ελάφρυνση των κυρώσεων. Αφότου ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Αμερική από την πυρηνική συμφωνία, η Τεχεράνη άρχισε να αυξάνει το μέγεθος των αποθεμάτων της και να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα που θα μπορούσαν να σημαίνουν ανάπτυξη όπλων. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ιράν δεν έχει ξεκινήσει προσπάθεια για κατασκευή πυρηνικού όπλου, γράφουν οι Times of Israel.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει απειλήσει με ισχυρά αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από Ιράν, τη δεύτερη άμεση επίθεση της χώρας στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v