Ισραηλινοί εισέβαλλαν με τανκς σε θέση του ΟΗΕ στο Λίβανο

Διεθνής κατακραυγή και καταγγελία ΟΗΕ για «παράφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου. Ο Νετανιάχου ζητά απόσυρση της Unifil από την εμπόλεμη ζώνη.

Ισραηλινοί εισέβαλλαν με τανκς σε θέση του ΟΗΕ στο Λίβανο

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, αφού ισραηλινά τανκς εισέβαλαν σε θέση που σταθμεύουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο, ώρες πριν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζητήσει από τις διεθνείς δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

Το αίτημα του ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τον άγριο βομβαρδισμό της χώρας και ενίσχυσαν την επίθεσή τους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένη διεθνή κριτική αφού αρκετοί στρατιώτες της Unifil, της δύναμης υπό την εντολή του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε κατά μήκος των de facto συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά την εισβολή στον νότιο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης σκοτώσει δύο Λιβανέζους στρατιώτες, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ δήλωσαν ότι άρματα μάχης του Ισραηλινού Στρατού, νωρίς την Κυριακή, «κατέστρεψαν» την κύρια πύλη της θέσης τους στη Ραμίγια, όπου οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ήταν σκληρές. Η Unifil είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «μπήκαν βίαια στη θέση» και ζήτησαν «να σβήσει η βάση τα φώτα της», αποχωρώντας 45 λεπτά αργότερα.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, η Unifil είπε ότι έπεσαν πυροβολισμοί 100 μέτρα μακριά από τη βάση. Ανέφερε επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα (IDF) δεν επέστρεψαν στα στρατεύματα της Unifil να ολοκληρώνουν μια υλικοτεχνική κίνηση σε άλλη περιοχή το Σάββατο. Ο IDF δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πριν εμφανιστούν οι αναφορές την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε στον Νετανιάχου ότι αυτό που αποκάλεσε «ισραηλινές επιθέσεις στην Unifil» ήταν «απαράδεκτες». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» σε μια κλήση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ το Σάββατο.

Ωστόσο, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Νετανιάχου ανταπέδωσε την κριτική και είπε ότι η Unifil πρέπει να αποσυρθεί από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. «Λυπούμαστε για τη ζημιά στους στρατιώτες της Unifil και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε τέτοια ζημιά. Αλλά ο απλούστερος και πιο προφανής τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό είναι απλώς να αποσυρθούν από την επικίνδυνη ζώνη», είπε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι απέρριψε το αίτημα του Νετανιάχου και είπε ότι ο Λίβανος είναι αφοσιωμένος στο ψήφισμα του ΟΗΕ του 2006 που επιβάλλει την παρουσία της Unifil. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».

Η εντολή της Unifil είναι να διατηρήσει την ειρήνη και να βοηθήσει την κυβέρνηση και τον εθνικό στρατό του Λιβάνου να αναπτύξουν την παρουσία τους σε παραμεθόριες περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει εδώ και καιρό κυριαρχήσει. Αλλά τόσο το Ισραήλ, όσο και ο Λίβανος διαμαρτύρονται ότι η εντολή δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά.

Οι μάχες στο νότιο Λίβανο συνεχίστηκαν την Κυριακή, με τη Χεζμπολάχ να αναφέρει συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα. Η λιβανέζικη ομάδα εκτόξευσε 115 ρουκέτες στο Ισραήλ μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο.

Οι λιβανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που θεωρούνται έξω από τα παραδοσιακά οχυρά της σιιτικής μαχητικής ομάδας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν επίσης ζημιές σε τρία νοσοκομεία στην περιοχή Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, δήλωσαν οι λιβανικές υγειονομικές αρχές. Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου είπε ότι τέσσερις από τους εθελοντές διάσωσης τραυματίστηκαν από χτύπημα καθώς βρίσκονταν στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επέκτειναν επίσης την επίθεσή τους στα βόρεια της Γάζας, αφού περικύκλωσαν και βομβάρδισαν την περιοχή Ζαπαλίγια.

Τι υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι αυτά τα παραπάνω περιστατικά σημειώθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι έγιναν κατά τη διάρκεια προσπαθειών εκκένωσης τραυματισμένων στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού υπό πυρά.

Τα στρατεύματα δέχθηκαν «μαζικά αντιαρματικά πυρά» νωρίτερα σήμερα, λέει ο IDF. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά ή μέτρια.

Από μια αρχική έρευνα, λέει ο IDF, «φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος και για την εκκένωση, δύο άρματα μάχης έκαναν όπισθεν σε σημείο όπου δεν μπορούσαν να πάνε αλλού λόγω του κινδύνου των πυρών, και μπήκαν αρκετά μέτρα μέσα στη θέση της Unifil».

«Αφού τελείωσαν τα πυρά και ολοκληρώθηκε η εκκένωση των τραυματιών, τα τανκς εγκατέλειψαν τη θέση».

Ο Ισραηλινός Στρατός προσθέτει ότι ερρίφθησαν οβίδες καπνού για να βοηθήσουν την εκκένωση. «Το IDF διατήρησε συνεχή επαφή με την UNIFIL. Καθ' όλη τη διάρκεια του συμβάντος, δεν υπήρχε κίνδυνος για τις δυνάμεις της UNIFIL από τις επιχειρήσεις του IDF».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v