Επιστροφή στη διπλωματία ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

Επικοινωνία των υπουργών Αμυνας των δυο χωρών. Εκκληση από την Ουάσιγκτον να ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Επιστροφή στη διπλωματία ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ
Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας ΗΠΑ

Το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να επιτρέψει στη διπλωματία δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στον Υπουργό Άμυνας Γ. Γκάλαντ όταν οι δυο τους μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Όστιν «τόνισε την ανάγκη να στραφούν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο σε μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γραμματέας του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, μετά την κλήση, γράφουν οι Times of Israel.

Ήταν η δεύτερη συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες ημέρες. Μίλησαν επίσης αργά την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, με τον Όστιν να τονίζει το ίδιο μήνυμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και τις στοχευμένες επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ, αλλά το έχουν προτρέψει να επιστρέψει στη διπλωματία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία τον περασμένο μήνα έθεσαν στο τραπέζι μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός 21 ημερών.

Ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια διπλωματική λύση πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία ομήρων, λόγω της πεποίθησης ότι η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους 101 εναπομείναντες αιχμαλώτους στη Γάζα.

Ο Όστιν επιβεβαίωσε στον Γκάλαντ την «αταλάντευτη, διαρκή και σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Ράιντερ. 

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με ισραηλινά στρατεύματα. Η ομάδα δήλωσε ότι οι μάχες διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από ισραηλινό στρατό για το υποτιθέμενο περιστατικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v