Η Ρωσία κατέρριψε υπερόπλο της για να μην πέσει στα χέρια Ουκρανών

Μαχητικό πέμπτης γενιάς SU-57 φέρεται να κατέρριψε το τεράστιο drone S-70 κοντά στη γραμμή του μετώπου. Πρόκειται για ένα σπάνιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος νέας γενιάς.

Η Ρωσία κατέρριψε υπερόπλο της για να μην πέσει στα χέρια Ουκρανών
Αυτή η παλιά φωτογραφία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει το αεροσκάφος Su-57 να πετά παράλληλα με μια προηγούμενη έκδοση του drone Okhotnik

Όταν δύο λευκές γραμμές εμφανίζονται στον ουρανό κοντά στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, συνήθως σημαίνουν ένα πράγμα. Ρωσικά αεροσκάφη πρόκειται να επιτεθούν.

Αλλά αυτό που συνέβη κοντά στην πόλη Κοστυαντίνιβκα ήταν άνευ προηγουμένου, γράφει το BBC. Η κάτω λευκή γραμμή χωρίστηκε στα δύο και ένα νέο αντικείμενο εμφανίστηκε να πετά γρήγορα προς την άλλη γραμμή μέχρι που μια φωτεινή πορτοκαλί λάμψη φάνηκε στον ουρανό.

Ήταν, όπως πίστευαν πολλοί, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που κατέρριψε ένα άλλο 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή ή ένα ουκρανικό τζετ που κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο; Οι Ουκρανοί σύντομα ανακάλυψαν από τα πεσμένα συντρίμμια ότι είχαν μόλις δει την καταστροφή του νεότερου ρωσικού όπλου - του μη επανδρωμένου αεροσκάφους stealth S-70.

 

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο drone. Με το όνομα Okhotnik (Κυνηγός), αυτό το βαρύ drone είναι τόσο μεγάλο όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος αλλά χωρίς πιλοτήριο. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και οι προγραμματιστές του ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον κόσμο.

Το αεροσκάφος που το χτύπησε, σύμφωνα με το BBC ήταν ένα ρωσικό Su-57. Το ρωσικό μαχητικό μπορεί να προσπαθούσε να αποκαταστήσει την επαφή με το drone, αλλά καθώς και τα δύο πετούσαν προς το μέτωπο, υποτίθεται ότι ελήφθη απόφαση να καταστραφεί το Okhotnik για να μην καταλήξει στα χέρια του εχθρού.

Ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο έχουν σχολιάσει επίσημα τι συνέβη στους ουρανούς κοντά στην Κοστυαντίνιβκα. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πιθανότατα έχασαν τον έλεγχο του drone τους, πιθανώς λόγω εμπλοκής από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ουκρανίας.

Αυτός ο πόλεμος έχει δει πολλά drones αλλά τίποτα σαν το ρωσικό S-70. Ζυγίζει περισσότερους από 20 τόνους και φημολογείται ότι έχει αυτονομία 6.000 χλμ. Με σχήμα βέλους, μοιάζει πολύ με το αμερικανικό X-47B, ένα άλλο αεροσκάφος stealth που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία.

Το Okhotnik υποτίθεται ότι μπορεί να μεταφέρει βόμβες και ρουκέτες για να χτυπήσει επίγειους και εναέριους στόχους καθώς και να διεξάγει αναγνώριση. Και, κυρίως, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνδυασμό με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57. Βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2012 και η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε το 2019.

Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν υπήρχαν στοιχεία ότι είχε χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νωρίτερα φέτος, φέρεται να εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Akhtubinsk στη νότια Ρωσία, ένα από τα σημεία από τα οποία εξαπολύονται επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Έτσι, είναι πιθανό η αποτυχημένη πτήση πάνω από την Κοστυαντίνιβκα να ήταν μια από τις πρώτες προσπάθειες της Μόσχας να δοκιμάσει το νέο της όπλο σε συνθήκες μάχης.

Τέσσερα πρωτότυπα S-70 πιστεύεται ότι έχουν κατασκευαστεί και είναι πιθανό αυτό που ανατινάχθηκε στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία να ήταν το πιο προηγμένο από τα τέσσερα.

Παρόλο που καταστράφηκε, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για το Okhotnik. «Μπορεί να μάθουμε αν έχει δικά του ραντάρ για να βρίσκει στόχους ή αν τα πυρομαχικά είναι προ-προγραμματισμένα με συντεταγμένες πού να χτυπήσουν», εξηγεί αναλυτής.

Μελετώντας μόνο εικόνες από το σημείο της συντριβής, πιστεύει ότι είναι σαφές ότι οι δυνατότητες του drone τουλάχιστον σε ότι αφορά την απόκρυψη (stealth) είναι μάλλον περιορισμένες.

Καθώς το σχήμα του ακροφυσίου του κινητήρα είναι στρογγυλό, λέει ότι μπορεί να εντοπιστεί από το ραντάρ. Το ίδιο ισχύει και για τα πολλά πριτσίνια του αεροσκάφους που πιθανότατα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.

Αναμφίβολα τα συντρίμμια θα πορευτούν από Ουκρανούς μηχανικούς και τα ευρήματά τους θα περάσουν στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v