Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert για τη Γαλλία, υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές η Fitch

«Είναι σε χειρότερη δημοσιονομική αφετηρία. Αναμένουμε ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 118,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028».

Alert για τη Γαλλία, υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές η Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έθεσε τη Γαλλία σε αρνητική προοπτική, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, ασκώντας έντονη κριτική στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ (φωτογραφία) να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η κίνηση του οίκου αξιολόγησης έρχεται αφού είχε ήδη υποβαθμίσει τη Γαλλία σε AA- από AA τον περασμένο Απρίλιο, μια αξιολόγηση που έχει και το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

«Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας αναθεώρηση», ανέφερε η Fitch σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

«Η προβλεπόμενη φετινή δημοσιονομική ολίσθηση τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερη δημοσιονομική αφετηρία και αναμένουμε τώρα ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 118,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028».

Ο συναγερμός για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το 2024, αφού τα αδύναμα φορολογικά έσοδα άφησαν τρύπα στον προϋπολογισμό και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και πολιτικής αδράνειας με μια αιφνιδιαστική απόφαση να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Το γεγονός ώθησε τους επενδυτές να πουλήσουν γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα έναντι της Γερμανίας για το δεκαετές χρέος κοντά στις 80 μονάδες βάσης από λιγότερο από 50 νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ παρουσίασε την Πέμπτη ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να μειωθεί το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής από 6,1% φέτος. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχικά στοχεύσει σε έλλειμμα 4,4% το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v