Πιέσεις Βερολίνου σε BaFin για «μπλόκο» στη συγχώνευση Commerzbank-Unicredit

Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στη BaFin να μην εγκρίνει το ντιλ. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή της UniCredit σε πιθανή ιταλική κρίσης χρέους.

Πιέσεις Βερολίνου σε BaFin για «μπλόκο» στη συγχώνευση Commerzbank-Unicredit

Η Γερμανία εργάζεται παρασκηνιακά για να εμποδίσει πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, κάτι που απειλεί να φέρει το Βερολίνο σε «μετωπική» με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Ρώμη, ανέφεραν πηγές στο Reuters. 

Μερίδα αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους για «μπλόκο» στη συγχώνευση των δύο τραπεζών στην έκθεση που πρέπει να συντάξει η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin).

Σύμφωνα με τις πηγές, τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στη BaFin να μην εγκρίνει το ντιλ. 

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα είναι ότι το Βερολίνο μπορεί να κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό αν η UniCredit βρεθεί στο επίκεντρο μιας ιταλικής κρίσης χρέους. 

Η BaFin, η οποία έχει κομβικό ρόλο στην έγκριση μιας εξαγοράς της Commerzbank από τη UniCredit, έχει αρχίσει να αναλύει το αίτημα της ιταλικής τράπεζας να της επιτραπεί να αυξήσει το ποσοστό της στη γερμανική τράπεζα από το 9,9% στο 30%. 

Η γερμανική αρχή θα καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηριζόμενη σε κριτήρια όπως η οικονομική ισχύς του αγοραστή. Τον τελικό λόγο έχει η ΕΚΤ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η BaFin πρέπει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες. Αν και έχει καθήκον να αντιμετωπίσει με αμερόληπτο τρόπο το αίτημα της UniCredit, πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς δίνει αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι υπάρχει διάχυτη διαφωνία εντός της ΕΚΤ με την στάση της γερμανικής κυβέρνησης , αν και παραδέχτηκαν ότι η χώρα έχει σημαντική επιρροή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v