Ιταλική οικονομία: Χαμηλά ο πήχης φέτος, αισιοδοξία για 2025-6

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,6% φέτος, καθώς η αδυναμία στη μεταποίηση προσγειώνει την ανάπτυξη από τις υπηρεσίες. Επιτάχυνση στο 1% το 2025 και στο 1,2% το 2026, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ιταλική οικονομία: Χαμηλά ο πήχης φέτος, αισιοδοξία για 2025-6

Η Τράπεζα της Ιταλίας προχωρά σε αναθεωρημένες πιο θετικές προβλέψεις για επέκταση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ συνεχίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη για το 2024.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,6% φέτος, καθώς η αδυναμία στον μεταποιητικό τομέα εξουδετερώνει την ισχυρή ανάπτυξη των υπηρεσιών, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της. Ακολούθως, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1% το 2025 και στο 1,2% το 2026, αναφέρει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

Οι νέες προβλέψεις ακολουθούν τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι ότι η Ιταλία πιθανότατα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη 1% φέτος, λόγω αναθεωρήσεων από την εθνική στατιστική υπηρεσία. 

«Η κατανάλωση και οι εξαγωγές θα ενισχυθούν το επόμενο έτος, ευνοημένες από την ανάκαμψη τόσο της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών όσο και του διεθνούς εμπορίου», αναφέρει η έκθεση. Οι επενδύσεις θα περιοριστούν από τα ακόμη υψηλά επιτόκια και τη μείωση των κρατικών κινήτρων για τις κατασκευές. Ωστόσο, ορισμένα κίνητρα θα προέλθουν από τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, επισημαίνει η Τράπεζα της Ιταλίας.

Η Ιταλία χρειάζεται ανάπτυξη που θα τη βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα και το χρέος. Ο Τζορτζέτι έχει δεσμευτεί για συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και μείωση του ελλείμματος της χώρας κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ έως το 2026. Το χρέος φαίνεται πως θα αυξηθεί πριν αρχίσει να μειώνεται το 2027.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να φτάσει στο 1,1% φέτος και στο 1,6% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v