Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Έρευνα για τον θάνατο της δημοσιογράφου που πέθανε υπό ρωσική κράτηση

Η 27χρονη Βικτόρια εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023 αφού πήγε ταξίδι για να κάνει ρεπορτάζ στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία. Μεταξύ άλλων κατέγραφε την ζωή όσων τελούσαν υπό αιχμαλωσία στη Ρωσία.

Ουκρανία: Έρευνα για τον θάνατο της δημοσιογράφου που πέθανε υπό ρωσική κράτηση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τον θάνατο μιας Ουκρανής δημοσιογράφου που τελούσε υπό ρωσική αιχμαλωσία, τα ρεπορτάζ της οποίας από πρώτο χέρι έδιναν μια εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή στις αρχές της ρωσικής εισβολής.

Η 27χρονη Βικτόρια Ρόσινα εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023 αφού ξεκίνησε ένα ταξίδι για να κάνει ρεπορτάζ στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία παραδέχθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι η δημοσιογράφος ήταν υπό κράτηση.

Ο Ουκρανός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρι Λούμπινετς επιβεβαίωσε τον θάνατό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες το βράδυ, σε μια υπόθεση που καταδίκασε ως παράνομη κράτηση. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε η Ρόσινα.

Ο Άντριι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ότι η Ρόσινα βρισκόταν σε έναν κατάλογο κρατουμένων προς ανταλλαγή και ότι «είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα» για την ανταλλαγή. Θα μεταφερόταν στη Μόσχα από τη νότια πόλη Ταγκανρόγκ, είπε.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι η Ρόσινα πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη μια επιστολή που έλαβε η οικογένειά της χθες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το γραφείο του Ουκρανού Γενικού Εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε την έρευνα για εγκλήματα πολέμου σχετικά με την εξαφάνιση της Ρόσινα και συμπεριέλαβε τη δολοφονία της.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η Ρωσία δεν είχε σχολιάσει δημοσίως τον θάνατό της.

«Τι της έκαναν; Τι μπορούσαν να έχουν κάνει σε ένα νεαρό κορίτσι για να την κάνουν να πεθάνει;» έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ, η ακτιβίστρια και συνάδελφός της Ολεξάντρα Ματβιτσούκ, που είχε τιμηθεί το 2022 με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η δημοσιογράφος κατέγραφε τη ζωή των ανθρώπων υπό ρωσική κατοχή.

Τα ζωντανά ρεπορτάζ της Ρόσινα τεκμηρίωναν τις προσπάθειες της Μόσχας να εδραιώσει τη ρωσική εξουσία σε τμήματα της κατεχόμενης ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά την εισβολή του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατέγραφαν επίσης τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε μονομερώς από την Ουκρανία το 2014.

Τα άρθρα της Ρόσινα για μέσα ενημέρωσης όπως η Ukrainska Pravda και ο ραδιοσταθμός Radio Liberty που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, συνοδεύονταν με φωτογραφίες ρωσικού στρατιωτικού υλικού και αποκάλυπταν την έκταση των ερειπίων στη Μαριούπολη, τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι που καταστράφηκε από την πολύμηνη ρωσική επίθεση και πολιορκία.

Είχε συλληφθεί μια φορά από τις ρωσικές δυνάμεις, για 10 μέρες, στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες της εισβολής του Κρεμλίνου.

Η διευθύντρια της Ukrainska Pravda Σεβγκίλ Μουσάγιεβα χαρακτήρισε την Ρόσινα «απίστευτα γενναία» και αφοσιωμένη στην αποκάλυψη της δεινής θέσης των κατοίκων υπό ρωσική κατοχή.

«Ήταν αδύνατο να τη σταματήσουμε, να την συγκρατήσουμε. Ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στη δημοσιογραφία», έγραψε η Μουσάγιεβα στο Facebook.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο της Ρόσινα και κάλεσε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να διερευνήσουν περαιτέρω τον θάνατό της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v