Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει ακόμα την απάντηση στο Ιράν το Τελ Αβίβ

Ασφαιρο το πολεμικό συμβούλιο, δεν αποφάσισε αντίποινα, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ΗΠΑ ώστε να μη φτάσουμε στα άκρα. Μπρα ντε φερ Νετανιάχου-Γκάλαντ και απειλές Τεχεράνης σε όσα κράτη δώσουν γη και... αέρα.

Ψάχνει ακόμα την απάντηση στο Ιράν το Τελ Αβίβ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης για να συζητήσει την πιθανή ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που σημειώθηκε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν λήφθηκε καμία σημαντική απόφαση, ενώ ο συντονισμός με την Ουάσιγκτον για το θέμα συνεχίζεται, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

«Δεν πάρθηκαν μεγάλες αποφάσεις» από τους υπουργούς, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι «υπάρχει επιθυμία από τους Ισραηλινούς να συντονιστούν με τους Αμερικανούς» σχετικά με την απάντηση και ότι συνεχίζονται οι στρατηγικές συζητήσεις μεταξύ των πλευρών.

Σε αντίθεση με δημοσιεύματα που είδαν το φως πριν από τη συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο δεν κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να αποφασίσουν σχετικά με τα αντίποινα, ανέφερε το Channel 12. Ενδέχεται να ζητηθεί από τους υπουργούς τηλεφωνική έγκριση, εάν κριθεί απαραίτητο.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επισήμανε στους Times of Israel ότι το πολυσυζητημένο ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν, δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Ο υπουργός Άμυνας σκοπεύει να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο.

Ο Νετανιάχου, προ ημερών, μπλόκαρε τελευταία στιγμή το προγραμματισμένο ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ, απαιτώντας να προηγηθεί η δική του συνομιλία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τηλεφωνική συνδιάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Αλλά αναφέρθηκε επιπλέον ότι όρισε να γίνει το ταξίδι αφού εγκριθεί η πιθανή απάντηση στο Ιράν.

Διαβουλεύσεις με ΗΠΑ 

Η περιοχή παραμένει σε ένταση και επιφυλακή, καθώς το Ισραήλ έχει προαναγγείλει αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, που ήταν απάντηση της Τεχεράνης σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, με αποκορύφωμα τις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα. Η Ουάσιγκτον, παράλληλα, προσπαθεί να συντονίσει και να μετριάσει την αντίδραση του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σημαντικά αντίποινα, αλλά ο Μπάιντεν -ο οποίος έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης- εξέφρασε την αντίθεσή του στη στόχευση πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Παρά τις σχετικές διαφωνίες, μετά το τηλεφώνημα Νετανιάχου-Μπάιντεν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παραμένουν γενικά στην ίδια πλευρά όσον αφορά τις στρατηγικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στους Times of Israel ισραηλινή πηγή με γνώση του θέματος.

Το τηλεφώνημα ήταν το αποκορύφωμα των συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, που συνεχίζονται μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, είπε η πηγή.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «θετική» τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το γραφείο του Νετανιάχου, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται εδώ και καιρό απογοητευμένος με τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και πιο πρόσφατα με τις μάχες στον Λίβανο, εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη σαφώς καθορισμένης στρατηγικής για το πώς θα λάβει τέλος η αιματοχυσία.

Σχετικά με το Ιράν, Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται ο ιστότοπος Axios ανέφερε μετά το τηλεφώνημα ότι οι σύμμαχοι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και Ισραηλινός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα σχέδια του Ισραήλ είναι πολύ επιθετικά.

Το Ιράν απειλεί κράτη του Κόλπου αν δώσουν χώρο... 

Μεταξύ των προκλήσεων που κρύβει μια επιθετική απάντηση είναι η πιθανότητα για νέο φαύλο κύκλο χτυπημάτων και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Τεχεράνη απείλησε τα αραβικά κράτη που υποστηρίζονται από τη Δύση ότι θα τους επιτεθεί εάν παραχωρήσουν έδαφος ή εναέριο χώρο για ισραηλινο-αμερικανικά αντίποινα εναντίον του Ιράν, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Άραβες αξιωματούχους.

Οι απειλές, που περιγράφονται ως ασαφείς, έχουν διαχυθεί προς Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, εγείροντας ανησυχίες ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί σε βασικές πετρελαϊκές υποδομές τους, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για ιρανικό χτύπημα στα πετρελαϊκά εργοστάσιά της από το 2019, όταν μια επίθεση σε πετρελαιοπηγή της Aramco κόστισε πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Το Ιράν, ωστόσο, αρνήθηκε την ανάμειξή του.

Οι παραπάνω χώρες, που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, έχουν ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ή οι εγκαταστάσεις στην επικράτειά τους για στρατιωτική δράση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ κατά του Ιράν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα κράτη ζήτησαν ανεπίσημα να μη χρησιμοποιήσει το Ισραήλ τον εναέριο χώρο τους για επίθεση και να μη χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις που φιλοξενούν.

Τα κράτη του Κόλπου ασκούν, επίσης, πιέσεις στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εμποδίσει το Ισραήλ από επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, καθότι ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από πληρεξούσιους της Τεχεράνης, εφόσον κλιμακωθεί η σύγκρουση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v