Ετοιμη η ΕΕ να... κεράσει επιδοτήσεις τους παραγωγούς κονιάκ

Μέτρα στήριξης του κλάδου προαναγγέλλει η Γαλλία καθώς η Κίνα επέβαλε τέλη στις εισαγωγές, ως απάντηση στους δασμούς της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγει.

Ετοιμη η ΕΕ να... κεράσει επιδοτήσεις τους παραγωγούς κονιάκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία θα υποστηρίξουν τους παραγωγούς κονιάκ -ενδεχομένως με οικονομική βοήθεια- καθώς έχουν μπει στο στόχαστρο της Κίνας σε μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη.

Το Παρίσι αντιμετωπίζει το κύριο βάρος των αντιποίνων μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων λόγω, όπως υποστηρίζει, άδικων επιδοτήσεων. Το Πεκίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αρχίσει να εισπράττει τέλη έως και 39% στις εισαγωγές κονιάκ, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Benjamin Haddad δήλωσε ότι η απόφαση της Κίνας να επιβάλει τέλη στους παραγωγούς κονιάκ είναι παράνομη και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προστασία του κλάδου.

«Όλοι οι παραγωγοί κονιάκ υπήρξαν πολύ αναλυτικοί και πολύ διαφανείς στην έρευνα (σ.σ. που διεξήγαγε το Πεκίνο) -δεν υπάρχει καμία επιδότηση ή παράνομη πρακτική», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποζημίωσης» για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς κονιάκ, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη δράση της Κομισιόν.

Οι μετοχές της Remy Cointreau SA και της Pernod Ricard SA ανέβηκαν μετά τα σχόλια. Η Remy σημείωσε άνοδο έως και 3,2%, ενώ η Pernod κέρδη έως και 0,5% μετά την αντιστροφή προηγούμενης πτώσης. 

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο και το μπλοκ επεσήμανε ότι θα αμφισβητήσει τα μέτρα για το κονιάκ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι μετοχές των γαλλικών οινοπνευματοποιών υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κίνας στις 8 Οκτωβρίου, με τη Remy να χάνει έως και 9,3% και την Pernod 4,6%.

Ο Haddad είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ επιστρέφουν σε απομονωτικές εμπορικές πρακτικές. «Θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού στο εμπόριο», είπε στη συνέντευξη με τους Kriti Gupta, Guy Johnson και Anna Edwards. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο αφελής ή να υπερασπίζεται λιγότερο τα συμφέροντά της από τους άλλους εμπορικούς της εταίρους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v