Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τεχεράνη απειλεί να στοχεύσει αραβικά κράτη στον Κόλπο

«Νόμιμος στόχος» όσοι βοηθήσουν το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν ή παραχωρήσουν εναέριο χώρο, διαμηνύει μέσω διπλωματικών καναλιών η Τεχεράνη, γράφει η WSJ.

Η Τεχεράνη απειλεί να στοχεύσει αραβικά κράτη στον Κόλπο

Η Τεχεράνη απειλεί μέσα από μυστικά διπλωματικά κανάλια ότι θα στοχεύσει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Αραβικού Κόλπου και άλλους συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, εάν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος τους χρησιμοποιηθούν για επίθεση στο Ιράν, δήλωσαν Άραβες αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Το Ισραήλ απείλησε την Τεχεράνη με αυστηρά αντίποινα αφού το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους να πιέζουν για καταστροφικά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή την πετρελαϊκή υποδομή της Τεχεράνης. Σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με καταστροφικά πλήγματα στις μη στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ και θα απαντήσει σε οποιοδήποτε αραβικό κράτος διευκολύνει την επίθεση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ πιθανότατα μπορεί να αξιοποιήσει άλλες διαδρομές για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου η αεροπορία του έχει ελευθερία κινήσεων και του Ιράκ, του οποίου η αεράμυνα δεν μπορεί να τα βάλει με τα ισραηλινά αεροσκάφη τεχνολογίας stealth.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε δημόσια ότι «κάθε χώρα που παρέχει βοήθεια» σε μια ισραηλινή επίθεση «θα θεωρείται συνεργός και νόμιμος στόχος», αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά πιέζουν να υπάρξει περιορισμένη αντίδραση για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

Τον Απρίλιο, όταν το Ιράν στόχευσε για πρώτη φορά το Ισραήλ, οι δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναχαίτισαν τα περισσότερα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν εν μέρει επειδή αραβικές χώρες διαβίβασαν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια επίθεσης της Τεχεράνης, άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους σε πολεμικά αεροσκάφη, μοιράστηκαν πληροφορίες από ραντάρ ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν και δικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν, είχαν πει αξιωματούχοι εκείνη την εποχή.

Τα απειλητικά μηνύματα υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τις ΗΠΑ, εάν η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ξεφύγει από τον έλεγχο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών που έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή και διατηρώντας την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση από την Τεχεράνη, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, υποσχέθηκαν να μην επιτρέψουν τη χρήση των εδαφών ή του εναέριου χώρου τους για πιθανές επιθέσεις στο Ιράν.

Ορισμένα αραβικά κράτη φοβούνται ότι ο διευρυνόμενος πόλεμος θα μπορούσε να πνίξει τις εξαγωγές πετρελαίου που περνούν από τα στενά του Ορμούζ, εξέλιξη που θα εκτόξευε τις τιμές πετρελαίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v