Κιργιστάν: Δικαστήριο έκρινε ενόχους τέσσερις δημοσιογράφους για υποκίνηση ταραχών

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανήκαν σε μια ομάδα 11 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Δύσης.

Κιργιστάν: Δικαστήριο έκρινε ενόχους τέσσερις δημοσιογράφους για υποκίνηση ταραχών

Δικαστήριο στo Κιργιστάν καταδίκασε σήμερα δύο δημοσιογράφους σε ποινές φυλάκισης και άλλους δύο με αναστολή, αφού τους έκρινε ένοχους για υποκίνηση ταραχών, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Kaktus.media του Κιργιστάν.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανήκαν σε μια ομάδα 11 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Δύσης. Το Κιργιστάν το οποίο φιλοξενεί μια αεροπορική στρατιωτική βάση της Ρωσίας είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας.

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε τοπικά ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι δημοσίευαν θέματα που παρακινούσαν σε διαμαρτυρίες και ταραχές, την οποία οι ίδιοι αρνήθηκαν.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μακχαμπάτ Ταζιμπέκ Κιζί σε έξι χρόνια φυλάκισης και τον Αζαμάτ Ισενμπέκοφ σε πέντε χρόνια, ενώ έκρινε αθώους επτά κατηγορούμενους.

«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδικάζουν αυτή την απόφαση, που δεν υποστηρίζεται από στοιχεία, ως προσπάθεια φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης.

«Είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου στο Κιργιστάν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v