Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες χτυπούν στελέχη του ΟΗΕ στον Λίβανο

Σοβαρές καταγγελίες για ηθελημένα πλήγματα του Ισραηλινού στρατού κατά στελεχών του ΟΗΕ στην περιοχή. Ζητά να τηρηθεί η υποχρέωση προστασίας του προσωπικού.

Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες χτυπούν στελέχη του ΟΗΕ στον Λίβανο

Περιστατικά κατά τα οποία ο ισραηλινός στρατός έπληξε προσωπικό και εγκαταστάσεις της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) καταγγέλλονται με ανακοίνωση.

Η UNIFIL διαθέτει δύναμη 10.500 κυανόκρανων και σύμφωνα με την εντολή που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας στοχεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή καθώς και στη στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου, προκειμένου αυτή να αποκτήσει ουσιαστική κυριαρχία στην περιοχή.

Η ανακοίνωση

Η πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος της «Μπλε Γραμμής» προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή πόλεων και χωριών στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζουν να εκτοξεύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με αμάχους.

Τις προηγούμενες ημέρες έχουμε δει εισβολές από το Ισραήλ στον Λίβανο στη Naqoura και σε άλλες περιοχές. Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) συγκρούστηκαν με στοιχεία της Χεζμπολάχ στο έδαφος στον Λίβανο.

Τα κεντρικά γραφεία της UNIFIL στη Naqoura και κοντινές θέσεις έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα.

Σήμερα το πρωί, δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα του ισραηλινού στρατού Merkava χρησιμοποίησε το όπλο του ενάντια ενός πύργου παρατήρησης στα κεντρικά γραφεία της UNIFIL στη Naqoura, χτυπώντας το άμεσα και προκαλώντας την πτώση τους. Τα τραύματα ευτυχώς, αυτή τη φορά, δεν είναι σοβαρά, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο.

Στρατιώτες του IDF πυροβόλησαν επίσης τη θέση του ΟΗΕ (UNP) 1-31 στο Labbuneh, χτυπώντας την είσοδο του καταφυγίου όπου βρίσκονταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και ένα σύστημα επικοινωνίας. Ένα drone του IDF παρατηρήθηκε να πετά μέσα στη θέση του ΟΗΕ μέχρι την είσοδο του καταφυγίου.

Χθες, στρατιώτες του IDF πυροβόλησαν εσκεμμένα και απενεργοποίησαν τις κάμερες περιμετρικής παρακολούθησης της θέσης. Πυροβόλησαν επίσης σκόπιμα στο UNP 1-32A στο Ras Naqoura, όπου πραγματοποιούνταν τακτικές τριμερείς συναντήσεις πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, προκαλώντας ζημιά στον φωτισμό και έναν σταθμό αναμετάδοσης.

Υπενθυμίζουμε στον IDF και σε όλους τους παράγοντες τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL είναι παρούσες στο νότιο Λίβανο για να υποστηρίξουν την επιστροφή στη σταθερότητα υπό την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συζητούμε με τον IDF για αυτά τα θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v