ΕΚΤ: Ευελιξία στην ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων θέλει το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν τα επιτόκια θα πρέπει να καθοριστεί από την εξέλιξη των εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων, τονίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

ΕΚΤ: Ευελιξία στην ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων θέλει το Διοικητικό Συμβούλιο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία όσον αφορά την ταχύτητα των μειώσεων επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί πλήρως και οι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης αυξάνονται, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

«Eίναι καλύτερο να διατηρηθεί πλήρης δυνατότητα επιλογής κατά την επόμενη περίοδο, για να είμαστε ελεύθεροι να απαντήσουμε σε όλα τα εισερχόμενα δεδομένα», αναφέρεται στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. «Τονίστηκε ότι η ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν τα επιτόκια θα πρέπει να καθοριστεί από την εξέλιξη των εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων», σημειώνεται. 

Οι επενδυτές και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην τρίτη μείωση επιτοκίων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο και τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει «αντίθετους ανέμους».

Μια περικοπή είναι «πολύ πιθανή» και «δεν θα είναι η τελευταία», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v