Τυφώνας Μίλτον: Νεκροί, πλημμύρες, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Ανεμοστρόβιλοι, καταστροφές, άνεμοι 165 χλμ/ώρα. Πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Πόσα δισ. θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές για ζημιές, πρώτη αποτίμηση.

Τυφώνας Μίλτον: Νεκροί, πλημμύρες, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Ο τυφώνας Μίλτον κινείται πλέον στις ανατολικές ακτές της Φλόριντα. Αν και υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

 

Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιομέτρων την ώρα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

 

Τουλάχιστον 2 θάνατοι αναφέρθηκαν σε κοινότητα συνταξιούχων έπειτα από πιθανολογούμενο ανεμοστρόβιλο στο Φορτ Πιρς στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο τον σερίφη της κομητείας Σεντ Λούσι Κιθ Πίρσον. Η υπηρεσία του δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά στην πολιτεία είναι χωρίς ρεύμα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και της καταιγίδας. Ο Μίλτον προξένησε τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους, από τους οποίους προκλήθηκαν ζημιές σε πολλές κομητείες, καταστράφηκαν περίπου 125 σπίτια, τα πιο πολλά λυόμενα.

Οι περισσότερες πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων του Ορλάντο, της Τάμπα και της Σαρασότα, έχουν ακυρωθεί.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στη δήμαρχο της Σαρασότα Λιζ Άλμπερτ για να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη.

 

Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Charles Graham, παρουσιάζει μια πολύ πρώιμη ματιά στην κατάσταση στη Φλόριντα όσον αφορά την ασφαλιστική βιομηχανία. Αν οι ζημιές από τον άνεμο είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες, οι ασφαλισμένες ζημιές θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα 35-45 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει, αν και η έκταση είναι ακόμη απροσδιόριστη.

Σχετικά με τις προβλέψεις των αντασφαλιστών, ο αναλυτής αναφέρει ότι οι απαιτήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μικρότερες από τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν από τον τυφώνα Ian το 2022, ο οποίος έφτασε στην ακτή ως κατηγορία 4.

 

«Η ένταση του ανέμου είναι κρίσιμη για το μέγεθος των ζημιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας, επειδή τα οικιστικά συμβόλαια - σε αντίθεση με τα εμπορικά - δεν περιλαμβάνουν κάλυψη πλημμυρών, συμπεριλαμβανομένου της καταιγίδας», λέει ο Graham.

Συνηθισμένη στους κυκλώνες η Φλόριντα, αλλά η κλιματική αλλαγή τους ενισχύει

Η Φλόριντα, η τρίτη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών, καθιστά πιθανότερη την γρήγορη ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πιο έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τζον Μάρσαμ, που ειδικεύεται στις ατμοσφαιρικές επιστήμες, σημείωσε ότι «πολλές πτυχές του Ελίν και του Μίλτον ανταποκρίνονται» απολύτως σε αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

 

«Οι κυκλώνες χρειάζονται ζεστούς ωκεανούς για να σχηματιστούν και οι θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών τροφοδοτούν αυτές τις καταστροφικές καταιγίδες. Ο ζεστός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό, προκαλώντας περισσότερες βροχές και πλημμύρες», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή προκαλεί επιδείνωση των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές», τόνισε.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, οι θερμοκρασίες του Βόρειου Ατλαντικού αυξάνονται συνεχώς σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ για σωρεία ψεμάτων

Στο μεταξύ Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των δύο αυτών κυκλώνων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ για «σωρεία ψεμάτων», αφού αυτός κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου ότι έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά.

Ο Τραμπ, ο οποίος συχνά αναφέρεται με σκεπτικισμό στο θέμα τις κλιματικής αλλαγής, κατηγορεί εδώ και μέρες και χωρίς να επικαλείται κάποιο στοιχείο, τους Δημοκρατικούς ότι «έκλεψαν τα χρήματα» της FEMA για «να τα δώσουν στους παράνομους μετανάστες τους».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, χαρακτήρισε χθες «επικίνδυνες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αυτές.

με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v