Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι, πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας «εξπρές»

Δεκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ έγινε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπλέον υποστήριξη. Στο πρόγραμμά του και συνάντηση με τον νέο αρχηγό του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ποιες άλλες χώρες θα επισκεφτεί.

Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι, πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας «εξπρές»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, τον πρώτο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας "εξπρές" στους βασικούς συμμάχους του, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, με στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ουκρανός ηγέτης θα συναντηθεί επίσης με τον νέο αρχηγό του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Λονδίνο.

Αυτή η ευρωπαϊκή περιοδεία πραγματοποιείται καθώς σύνοδος των συμμάχων στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, τελικά αναβλήθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το ταξίδι του λόγω του κυκλώνα Μίλτον που απειλεί τη Φλόριντα, αλλά και την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

Πραγματοποιείται επίσης λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αβέβαιο αποτέλεσμα των οποίων εγείρει φόβους στο Κίεβο για τη βιωσιμότητα της απαραίτητης αμερικανικής υποστήριξης.

Μετά το Λονδίνο, ο Ζελένσκι θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί την ίδια ημέρα στη Ρώμη για συνομιλίες με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το πρωί της Παρασκευής με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Αύριο επίσης αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία.

Στο Βερολίνο, ο Ζελένσκι θα γίνει δεκτός από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, η κυβέρνηση του οποίου σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ το 2025 το ποσό που διαθέτει για τη διμερή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευρωπαϊκή του περιοδεία για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο του Κιέλου προειδοποίησε σήμερα για πιθανή μείωση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Από το επόμενο έτος, η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό έλλειμμα βοήθειας», γράφει το ινστιτούτο, το οποίο κάνει απογραφή της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που υποσχέθηκε και παραδόθηκε στην Ουκρανία.

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο «θα μπορούσε να εμποδίσει τα μελλοντικά σχέδια βοήθειας στο Κογκρέσο», προειδοποιεί το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ερευνητικού ινστιτούτου, η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα ανέλθει σε 59 και 54 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2025, εάν οι δυτικοί δωρητές διατηρήσουν το επίπεδο βοήθειάς τους.

Αντίθετα, αυτή η βοήθεια θα μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 29 και 27 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς νέα αμερικανική βοήθεια και εάν οι ευρωπαίοι δωρητές ευθυγραμμιστούν με τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται τις δυτικές κυβερνήσεις εδώ και περισσότερα από δυόμισι χρόνια, εξέφρασε τη λύπη του τις τελευταίες εβδομάδες για τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων από τους συμμάχους του. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να διστάζουν να παραδώσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για τον ουκρανικό στρατό.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με αργά βήματα στην περιοχή του Ντονέτσκ προς το Ποκρόφσκ, έναν κόμβο επιμελητείας για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους πιθανόν να συζητήσει με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το «σχέδιο νίκης» του, με σκοπό, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα «δίκαιο τέλος του πολέμου».

Αυτό το σχέδιο, το οποίο παραμένει μάλλον ασαφές σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ειρηνευτικής συνόδου, που αναμένεται τον Νοέμβριο, αλλά οι ημερομηνίες της δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το Κίεβο, δημιουργώντας αμφιβολίες για την διοργάνωσή της αυτή τη στιγμή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να «αναγκάσει» τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχτεί τους όρους του Κιέβου, δήλωσε την Τετάρτη ότι το σχέδιό του «μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και μιας επιτυχημένης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v