Χτυπά σκληρά τη Φλόριντα ο «εξασθενημένος» Μίλτον, πληροφορίες για νεκρούς

(upd) Πληροφορίες για «πολλαπλούς θανάτους» στην κομητεία Σεντ Λούσι από ανεμοστρόβιλο. Εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες από τον τυφώνα, που έπληξε τις ακτές της Φλόρντα τελικά εξασθενημένος σε κατηγορία 2 από κατηγορία 5. Πλέον υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 1.

Χτυπά σκληρά τη Φλόριντα ο «εξασθενημένος» Μίλτον, πληροφορίες για νεκρούς

Αναφορές για «πολλαπλούς θανάτους» στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, από ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης, με τον σερίφη Κιθ Πήρσον να δηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Spanish Lakes Country Club, χωρίς ωστόσο να υπάρχον περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τυφώνας Μίλτον έφτασε στην ξηρά γύρω στις 8:30 μ.μ. EDT (0030 GMT) εξασθενημένος, ως τυφώνας κατηγορίας 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 120 μίλια την ώρα (195 χλμ/ώρα) κοντά στο Σιέστα Κι.

Πλέον, υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο και πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Ο Μίλτον βρίσκεται περίπου 105 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά του Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Πρόκειται για τον πέμπτο τυφώνα που φτάνει στην ξηρά στις ΗΠΑ φέτος και τον τρίτο που πλήττει φέτος τη Φλόριντα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση για περισσότερους από 1,6 εκατ. ανθρώπους στην πολιτεία, ενώ  ριπές ανέμου ταχύτητας 100 μιλίων/ώρα καταγράφηκαν κοντά στην Τάμπα, όπου εκδόθηκε έκτακτο δελτίο πλημμυρών.

Το Σιέστα Κι είναι μια πόλη-φράγμα νησιού περίπου 4.500 κατοίκων στα ανοικτά της Σαρασότα, περίπου 60 μίλια (100 χλμ.) νότια της μητροπολιτικής περιοχής Τάμπα Μπέι, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μίλτον έπληξε τη δυτική ακτή της Φλόριντα λίγο νωρίτερα και νοτιότερα από τις προβλέψεις, προσφέροντας στην πολιτεία μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να γλιτώσει τα χειρότερα από την αναμενόμενη καταστροφή, όπως αναφέρει το Reuters. Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι ελπίζει ότι η δυτική ακτή της Φλόριντα θα μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα από το προβλεπόμενο κύμα καταιγίδας. Σημειώνεται πως οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να ανέλθει έως και 4 μέτρα (13 πόδια).

Πάντως, ο Μίλτον είχε ήδη «γεννήσει» τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους, προκαλώντας ζημιές σε πολλές κομητείες, και κατέστρεψε περίπου 125 σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κινητά, δήλωσε ο ΝτεΣάντις. Το Κέντρο Τυφώνων την χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» καταιγίδα ικανή να προκαλέσει θανατηφόρο κύμα καταιγίδας, σφοδρούς ανέμους και αστραπιαίες πλημμύρες σε ολόκληρη την κεντρική Φλόριντα. 

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από τον κυκλώνα Μίλτον να αναζητήσουν επειγόντως ασφαλή καταφύγια.

Λίγες ώρες προτού ο Μίλτον αρχίσει να σαρώνει τη Φλόριντα, ο πρόεδρος Μπάινεν υπογράμμισε ότι ο κυκλώνας έχει τέτοια ισχύ που μπορεί να προκαλέσει απίστευτες καταστροφές.

Ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, ενώ στη Φλόριντα μεταβαίνει η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ.

Πηγή: CNN, Reuters, AFP, Voice of Greece24h

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v