Διχασμένη η Fed για τη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Μερίδα αξιωματούχων τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κινηθεί σταδιακά.

Διχασμένη η Fed για τη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πόσο επιθετικά θα έπρεπε να το κάνουν, με μια μερίδα να τάσσεται υπέρ μιας μικρότερης μείωσης.

«Κάποιοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα προτιμούσαν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτή, και κάποιοι άλλοι είπαν ότι θα στήριζαν μια τέτοια απόφαση» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 με 28 Σεπτεμβρίου. 

Μολαταύτα, τα πρακτικά επισημαίνουν ότι μια «σημαντική πλειοψηφία» τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης. 

Ένα ζήτημα που ανησυχούσε μια μερίδα αξιωματούχων ήταν ότι μια τόσο μεγάλη κίνηση ερχόταν σε σύγκρουση με την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σταδιακές μειώσεις επιτοκίων. «Κάμποσοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα ευθυγραμμιζόταν με ένα σταδιακό μονοπάτι ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής που θα έδινε στους αξιωματούχους χρόνο να αξιολογήσουν πόσο σφιχτή είναι η νομισματική πολιτική καθώς θα εξελίσσεται η οικονομία» τονίζεται στα πρακτικά. 

Ενώ η Μισέλ Μπάουμαν ήταν η μόνη που καταψήφισε την απόφαση, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι το ρήγμα εντός της Fed ήταν μεγαλύτερο. 

Οι αξιωματούχοι που στήριξαν την περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης την περιέγραψαν ως μια αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής που θα την φέρει σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v