ΕΕ: Πόροι €865 εκατ. για δίκτυα ψηφιακής συνδεσιμότητας

Στόχος είναι επίτευξη των ορόσημων της Ευρώπης για την ψηφιακή δεκαετία του 2030, τη σύνδεση πολιτών και επιχειρήσεων με συνδεσιμότητα 5G και gigabit, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προκλήσεις.

ΕΕ: Πόροι €865 εκατ. για δίκτυα ψηφιακής συνδεσιμότητας

Η Ευρωπαϊκή η Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό μέρος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) Digital, το οποίο καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων για τη βελτίωση των υποδομών ψηφιακής συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Οι δράσεις αυτές θα λάβουν χρηματοδότηση περίπου 865 εκατ. ευρώ από το 2024 έως το 2027.

Η βελτίωση των υποδομών συνδεσιμότητας της Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την ψηφιακή δεκαετία του 2030 για τη σύνδεση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων με συνδεσιμότητα 5G και gigabit, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Με την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» συμβάλλει σε έργα συνδεσιμότητας κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και στην ανάπτυξη ασφαλών, προστατευμένων και βιώσιμων υποδομών υψηλών επιδόσεων, όπως τα δίκτυα Gigabit και 5G, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Δράσεις-Τομείς

Το νέο πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών της ΔΣΕ θα στηρίξει δράσεις στους ακόλουθους τομείς:

  1. Την ανάπτυξη υποδομών 5G στην Ευρώπη, τη συγχρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας που προωθούν την ανάπτυξη υποδομών Gigabit και αυτόνομων υποδομών 5G, καθώς και την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων υπολογιστικού νέφους αιχμής και υπολογιστικής σε κάθετες τομεακές εφαρμογές, όπως η υγεία, η μεταποίηση, οι μεταφορές και η εφοδιαστική·
  2. Ανάπτυξη και σημαντική αναβάθμιση των βασικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κβαντικής επικοινωνίας και των υποβρύχιων καλωδίων, για την αύξηση των επιδόσεων, της ανθεκτικότητας και της χωρητικότητας των δικτύων συνδεσιμότητας εντός και μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών·
  3. Την ανάπτυξη επιχειρησιακών ψηφιακών πλατφορμών για υποδομές μεταφορών ή ενέργειας, με τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της. Οι εν λόγω επιχειρησιακές ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιήσουν και θα ενσωματωθούν σε υφιστάμενα και αναδυόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπολογιστικό νέφος και παρυφές και υποδομές συνδεσιμότητας, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Το δεύτερο πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών της ΔΣΕ θα συμβάλει επίσης στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προκλήσεις που επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στη Λευκή Βίβλο με τίτλο «Πώς να διαχειριστείτε τις ανάγκες της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές;».

Η CEF Digital στοχεύει επίσης στην αύξηση της χωρητικότητας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των ψηφιακών δικτύων κορμού, ιδίως των υποβρυχίων καλωδίων. Επιπλέον, θα συμβάλει στη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που εμποδίζει την ανάπτυξη δικτύων υψηλών επιδόσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Επόμενα βήματα

Η τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι επίσης σε θέση να παρακολουθήσουν πληροφορίες ημέρες μετά την έναρξη για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις προτεραιότητες και τις κύριες πτυχές των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανάθεσης.

Ιστορικό

Με προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ έως το 2027, στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», οι δύο πρώτες δέσμες προσκλήσεων χρηματοδότησης μέχρι στιγμής 65 έργων, συμπεριλαμβανομένων 30 έργων συνδεσιμότητας για τις ψηφιακές παγκόσμιες πύλες, 17 έργων που προωθούν το 5G για έξυπνες κοινότητες και 18 έργων στον τομέα των διασυνοριακών διαδρόμων 5G.

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο στηρίζει επενδύσεις σε διευρωπαϊκά ψηφιακά, μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα, ύψους 33,7 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v