Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά Μπαρνιέ

Με την κρίσιμη στήριξη Λεπέν, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού. Εν αναμονή του σχεδίου προϋπολογισμού με τα μέτρα 60 δισ. ευρώ.

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά Μπαρνιέ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο συνασπισμός της Αριστεράς κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον Μπαρνιέ για νέο πρωθυπουργό, μετά τις πρόωρες εκλογές από τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Η πρόταση μομφής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού θα έπρεπε να στηριχθεί και από τους βουλευτές της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN), οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συνταχθούν με την Αριστερά. Μόνο 197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ σήμερα, ενώ χρειάζονταν 289 ψήφοι για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

«Η πρόταση δεν εγκρίνεται», ανακοίνωσε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Μπαρνιέ την Πέμπτη και είναι πιθανό να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θέλει «να δώσει μια ευκαιρία» στον νέο πρωθυπουργό, αλλά έθεσε «κόκκινες γραμμές». Μεταξύ άλλων ζητά η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων να εξισορροπείται από αυξημένη αγοραστική δύναμη για την κατώτερη και τη μεσαία τάξη.

Ως εκ τούτου, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση δεν υποστήριξε την πρόταση μομφής της Αριστεράς.

Ως «διαιτητής» αριθμητικά στην Εθνοσυνέλευση, επιτρέπει στον Μπαρνιέ να συνεχίσει απερίσπαστα το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει στις 10 Οκτωβρίου.

Η βουλευτής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Κλεμάνς Γκετέ έγραψε χαρακτηριστικά στο X: «Σκανδαλώδης. Η πρόταση αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συζητηθεί στην αίθουσα λόγω της άρνησης του προεδρικού στρατοπέδου, που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά! Η κυρία Λεπέν ήρθε για βοήθεια στον πρόεδρο. Αυτή η μέρα είναι αποκαλυπτική της συμμαχίας τους».

Κατά μέτωπο επίθεση στη Λεπέν έκανε και ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Μανουέλ Μπομπάρ, καταγγέλλοντας την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» για «συμφωνία» με τους μακρονιστές.

«Η Μαρίν Λεπέν και οι Μακρονιστές μόλις κατάφεραν να αποτρέψουν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την παραπομπή του Μακρόν. Το RN είναι η ασφάλεια ζωής του Μακρόν. Δεν θα τα παρατήσουμε: θα υποβάλουμε εκ νέου ψήφισμα μέχρι να συζητηθεί η παραπομπή στην Εθνοσυνέλευση!», σχολίασε χαρακτηριστικά στο X.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι, αν δεν προβάλει βέτο τώρα εναντίον της κυβέρνησης, ο Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να επικυρώσει τον προϋπολογισμό του 2025 χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 — δηλαδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και άρα χωρίς ψηφοφορία.

Καμία παράταξη δεν έχει συμφέρον να πέσει η τωρινή κυβέρνηση, που καλείται να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας αναζητώντας 60 δισ. ευρώ σε έσοδα και μείωση δαπανών για το 2025, λένε πηγές.

Το χρέος της Γαλλίας αναμένεται στο 112% του ΑΕΠ, το κρατικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% στα τέλη του 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v