Γαλλία: Απέναντι σε πρόταση μομφής της Αριστεράς ο Μπαρνιέ

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, θα στηρίξει τον πρωθυπουργό ώστε να συνεχίσει απερίσπαστα το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 που θα παρουσιάσει την Πέμπτη. Το βέτο, η επικύρωση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Γαλλία: Απέναντι σε πρόταση μομφής της Αριστεράς ο Μπαρνιέ

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει την πρόταση μομφής, που κατέθεσε η συμμαχία της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ θα υπερασπιστεί την πρόταση μομφής, ο Μπαρνιέ θα του απαντήσει, πριν ακολουθήσει αντιπαράθεση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία.

Καμία πιθανότητα επιτυχίας δεν έχει, όμως, αυτή η πρόταση. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, δεν θα υποστηρίξει πρόταση μομφής της Αριστεράς.

Ως διαιτητής αριθμητικά στην Εθνοσυνέλευση, επιτρέπει στον Μπαρνιέ να συνεχίσει απερίσπαστα το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει στις 10 Οκτωβρίου.

Η βουλευτής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Κλεμάνς Γκετέ έγραψε χαρακτηριστικά στο X: «Σκανδαλώδης. Η πρόταση αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συζητηθεί στην αίθουσα λόγω της άρνησης του προεδρικού στρατοπέδου, που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά! Η κυρία Λεπέν ήρθε για βοήθεια στον πρόεδρο. Αυτή η μέρα είναι αποκαλυπτική της συμμαχίας τους».

Κατά μέτωπο επίθεση στη Λεπέν έκανε και ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ. Ο ίδιος δε, κατήγγειλε την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» για «συμφωνία» με τους Μακρονιστές.

«Η Μαρίν Λεπέν και οι Μακρονιστές μόλις κατάφεραν να αποτρέψουν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για την παραπομπή του Μακρόν . Το RN είναι η ασφάλεια ζωής του Μακρόν. Δεν θα τα παρατήσουμε: θα υποβάλουμε εκ νέου ψήφισμα μέχρι να συζητηθεί η παραπομπή στην Εθνοσυνέλευση!», σχολίασε χαρακτηριστικά στο X.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αν δεν προβάλλει βέτο τώρα εναντίον της κυβέρνησης, ο Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να επικυρώσει τον προϋπολογισμό του 2025 χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 — δηλαδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και άρα χωρίς ψηφοφορία.

Καμία παράταξη δεν έχει συμφέρον να πέσει η τωρινή κυβέρνηση, που καλείται να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας αναζητώντας 60 δισ. ευρώ σε έσοδα και μείωση δαπανών για το 2025, λένε πηγές.

Το χρέος της Γαλλίας αναμένεται στο 112% του ΑΕΠ, το κρατικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% στα τέλη του 2024.

Με πληροφορίες ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v