Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμο αναγέννησης» κήρυξε το Ισραήλ, μπαράζ χτυπημάτων στον Λίβανο

Ενας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς, με μήνυμα Νετανιάχου για «επταμέτωπο» αγώνα και νέες προειδοποιήσεις. Εντολή εκκένωσης της παραλιακής ζώνης του Λιβάνου.

«Πόλεμο αναγέννησης» κήρυξε το Ισραήλ, μπαράζ χτυπημάτων στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει άλλη μια 7η Οκτωβρίου, στο μήνυμά του έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ άλλη μια 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ενώ αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που θεωρεί ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε πέρσι το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ έφερε το όνομα «Σιδερένια Ξίφη».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την πρώτη επέτειο των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο "Πόλεμος της Αναγέννησης". Έτσι θα ήθελα να ονομάσουμε επίσημα τον πόλεμο».

«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα τερματίσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε: να ανατρέψουμε τη διαβολική κυριαρχία της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω, τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς, αποτρέποντας κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ, και να επιστρέψουν οι κάτοικοί μας στο νότο και τον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ωστόσο, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων»

Βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη 

Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, σήμερα, πρώτη επέτειο της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow.

Νωρίτερα ο στρατός τόνισε ότι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους από την Υεμένη εκτοξεύτηκε προς το κεντρικό Ισραήλ και αναχαιτίστηκε επιτυχώς.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, είπε ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρί. Έκανε επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα.

Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους στα καταφύγια.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε ορισμένες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ο πύραυλος εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε επιτυχώς» από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τόνισε ο στρατός, χωρίς να αναφέρει ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Επικείμενο χτύπημα στην παράκτια ζώνη του Λιβάνου

Έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε απόψε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη» του νοτίου Λιβάνου, καλώντας τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό Αβισάι Αντράε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ομοβροντία βλημάτων από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών», καθώς και «με ρουκέτες και οβίδες κατά εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα». Αργά το απόγευμα, ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο φορές, με ομοβροντία πυραύλων, «πολλές κοινότητες στα βόρεια της Χάιφας», της μεγάλης πόλης στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 135 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Λίγο νωρίτερα ανέφερε ότι επέφερε «σημαντικά» πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή.

«Μέσα σε μία ώρα» η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «χτύπησε περισσότερους από 100 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο (…) που ανήκαν σε διάφορες μονάδες της Χεζμπολάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια των πληγμάτων που έχουν στόχο (να αποδυναμώσουν) τη Χεζμπολάχ και να στηρίξουν τις (ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», πρόσθεσε ο στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «στοχευμένη επίθεση» στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα από τα προπύργια της οργάνωσης Χεζμπολάχ, εναντίον της οποίας το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο εδώ και δύο εβδομάδες. Εξάλλου, όπως είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε πλήγμα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, που εξακολουθεί και λειτουργεί.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΑΝΙ, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε «περίπου 30 χωριά» στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, «σε λιγότερο από μισή ώρα».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτωτών «κατά τη διάρκεια μαχών στα σύνορα με τον Λίβανο», με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 13 ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο βόρειο μέτωπο από την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Νέο προσφυγικό κύμα

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ εισήλθαν σε ανοιχτό πόλεμο, και 5ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Λιβάνου.

Οι λιβανέζικες αρχές διευκρινίζουν πως πρόκειται για «300.774 Σύρους και 102.283 Λιβανέζους», την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ αναφέρει πως Παλαιστίνιοι, Σουδανέζοι, πρόσφυγες και υπήκοοι άλλων χωρών διέσχισαν επίσης τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που διεξάγονται καθημερινά στο νότιο, το ανατολικό τμήμα της χώρας και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.869 τραυματιστεί στη χώρα. Από τις μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα εκτοπίστηκαν συνολικά 1,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v