Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Δεν θα παραταθεί η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου

Συνάντηση του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίτσο. Αντικείμενο η ενεργειακή ασφάλεια στην κεντρική Ευρώπη, καθώς σύντομα λήγει η συμφωνία μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών.

Ουκρανία: Δεν θα παραταθεί η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να επεκτείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία μετά τη λήξη της, στο τέλος του έτους, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίτσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σμιχάλ ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος του Κιέβου είναι να στερηθεί η Ρωσία τα κέρδη από πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Αντ' αυτού πρόσθεσε, συμφωνήθηκε με τη Σλοβακία η ανάπτυξη ενεργειακού κόμβου στην ανατολική Ευρώπη, με την αξιοποίηση των ουκρανικών χώρων αποθήκευσης αερίου.

Ο Σμιχάλ είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Φίτσο τέθηκε η συνεργασία στις υποδομές, η ενεργειακή ασφάλεια και η υποστήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου του Κιέβου.

Ο Φίτσο αποτελεί μεγάλο επικριτή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προέρχεται από τη Σλοβακία.

Η χώρα αντιτίθεται στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει έντονο συμφέρον να διατηρήσει τη διέλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τα δυτικά, μέσω Ουκρανίας.

Η σλοβακική κρατική εταιρεία SPP ανακοίνωσε προ ημερών ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει παράταση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά τη λήξη της σύμβασης του Κιέβου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom στο τέλος του έτους.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης, αλλά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βασίζονται στο ρωσικό αέριο που παρέχεται μέσω αγωγών που διασχίζουν τη χώρα.

Ο Φίτσο επανέλαβε την άποψή του ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η ειρήνη πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας. Πάνω από όλα πρέπει να γίνουν σεβαστές η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v