Ευρωπαϊκή Ενωση: Η Ισπανία προτείνει μίνι-συμμαχίες για παράκαμψη αδιεξόδων

Η Μαδρίτη θα καταθέσει τη Δευτέρα επίσημη πρόταση για νέο μηχανισμό που θα επιτρέπει σε τρεις ή περισσότερες χώρες να υλοποιούν κοινές πρωτοβουλίες ακόμα και όταν δεν θέλουν να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Η Ισπανία προτείνει μίνι-συμμαχίες για παράκαμψη αδιεξόδων

Η Ισπανία προτείνει ένα πιο γρήγορο μονοπάτι για την οικονομική ενοποίηση μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη στασιμότητα που παρατηρείται στην εμβάθυνση των κεφαλαιακών και πιστωτικών αγορών του μπλοκ. 

Η Μαδρίτη θα καταθέσει τη Δευτέρα επίσημη πρόταση για νέο μηχανισμό που θα επιτρέπει σε τρεις ή περισσότερες χώρες να υλοποιούν κοινές πρωτοβουλίες ακόμα και όταν δεν θέλουν να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικής αξιολόγησης.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η Ε.Ε. προσπαθεί να εμβαθύνει την ενοποίηση των κεφαλαιακών αγορών για να βοηθήσει ευρωπαϊκές εταιρείες να αντλήσουν πόρους, ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις έχουν αντισταθεί στα σχέδια αυτά. 

Ο Κάρλος Κουέρπο, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών που θα παρουσιάσει στο Λουξεμβούργο τις προτάσεις της χώρας στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., δήλωσε στους Financial Times ότι το ισπανικό σχέδιο για ένα «εργαστήριο ανταγωνιστικότητας» θα βοηθούσε να αποφευχθούν τα προβλήματα από την αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. 

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο καιρό» ανέφερε, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο οι νόμοι του μπλοκ περνάνε μετά από 19 μήνες. 

H Ισπανία θέλει να ξεκινήσει με ένα εναρμονισμένο σύστημα πιστωτικής αξιολόγησης για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον Κουέρπο δυσκολεύονται περισσότερο από τις μεγάλες εταιρείες να αντλήσουν χρηματοδότηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v