ΕΕ: 2,3 τρισ. ευρώ από άρση φραγμών στις εξαγωγές

Η Κομιισόν έχει άρει 140 φραγμούς στις εξαγωγές της ΕΕ σε περισσότερες από 40 χώρες κατά την τελευταία 5ετία, με την αξία τους να αυξάνεται 30%. Πώς η δημιουργία ευκαιριών μέσω εμπορικών συμφωνιών ωφελούν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

ΕΕ: 2,3 τρισ. ευρώ από άρση φραγμών στις εξαγωγές

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την εφαρμογή και την επιβολή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα, η αξία του εμπορίου της ΕΕ που καλύπτεται από το τεράστιο πλέγμα 42 εμπορικών συμφωνιών με 74 εταίρους υπερέβη τα 2,3 τρισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά πάνω από 30% τα τελευταία πέντε έτη.

Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της ΕΕ σε εμπορικούς εταίρους προτίμησης είναι σταθερότερος σε σχέση με τις συνολικές εξαγωγές της —οι συμφωνίες προτίμησης με τη Νότια Κορέα και τον Καναδά, για παράδειγμα, παρουσιάζουν καθεμία μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 7%— και έχουν κάνει την ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, παρέχοντας ασφαλέστερες και πιο διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού για τις εισαγωγές της ΕΕ και αγορές για τις εξαγωγές της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης άρει 140 φραγμούς στις εξαγωγές της ΕΕ σε περισσότερες από 40 χώρες κατά την τελευταία πενταετία. Μόνο το 2023 η άρση των φραγμών την περίοδο 2018-2022 αποδέσμευσε επιπλέον εξαγωγές της ΕΕ ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

Η δημιουργία ενωσιακών εξαγωγικών ευκαιριών μέσω εμπορικών συμφωνιών και η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή της εμπορικής πολιτικής ωφελούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 680.000 ΜΜΕ της ΕΕ που βασίζονται σ' αυτές για αγορές ανάπτυξης. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της και τη διαφύλαξη της οικονομικής της ασφάλειας.

Η εφαρμογή συμφωνιών, όπως η συμφωνία διευκόλυνσης των βιώσιμων επενδύσεων που συνάφθηκε με την Αγκόλα, και η επιβολή των διατάξεων για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις υφιστάμενες συμφωνίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο, στηρίζοντας την εξωτερική πτυχή της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά την τεχνική συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και της βιώσιμης ανάπτυξης, η Επιτροπή συμφώνησε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες με το Περού, ενώ στην Κολομβία πρότεινε πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας που διασφαλίζει τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ιστορικό

Η έκθεση, σε συνδυασμό με το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, περιγράφει λεπτομερώς τις κύριες εξελίξεις στις προτιμησιακές εμπορικές εταιρικές σχέσεις της ΕΕ. Παρουσιάζει τις συνέπειες της άρσης των εμπορικών φραγμών και της επίλυσης διαφορών με βάση την ενισχυμένη εργαλειοθήκη της ΕΕ με αυτόνομα μέσα επιβολής. Δίνει επίσης έμφαση στις προσπάθειες ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, και συγκεκριμένα την πύλη Access2Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v