Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το Νόμπελ Ιατρικής

Για την ανακάλυψη του microRNA. Ενθουσιώδης υποδοχή: «Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει γιατί είναι νύχτα έξω κι εμείς τρέχουμε πάνω κάτω στο σπίτι. Κανείς δεν φαντάζεται ότι μια ομάδα επιστημόνων μπορεί να είναι γλεντζέδες, αλλά έτσι είναι στην πραγματικότητα».

Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το Νόμπελ Ιατρικής

Ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ρούβκουν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA.

Ο Βίκτορ Άμπρος (γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ ) είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρι Ρούβκουν (γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο Ρούβκουν ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο το lin-4, το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Βίκτορ Άμπρος, ρυθμίζει τη μετάφραση των αγγελιαφόρων RNA μέσω ατελούς ζεύγους βάσεων και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, let-7.

Επαναστατική ανακάλυψη

«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο επιστήμονες δημοσίευσαν το 1993 σε δύο χωριστά άρθρα τις ανακαλύψεις τους περί «νέου επιπέδου ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης» το οποίο αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας.

Σε συνεργασία, αλλά εργαζόμενοι χωριστά, πραγματοποίησαν έρευνες επάνω σε ένα σκουλήκι μήκους ενός μιλιμέτρ, το C. elegans, για να προσδιορίσουν γιατί και πότε παράγονται οι κυτταρικές μεταλλάξεις.

«Μία απορρύθμιση της γονιδιακής ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η αυτοανοσία. Για τον λόγο αυτόν η κατανόηση της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης αποτελεί σημαντικό αντικείμενο εδώ και πολλές δεκαετίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πέρυσι, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τίμησε τις εργασίες της ουγγαρέζας ερευνήτριας Καταλίν Καρικό και του αμερικανού συναδέλφου της Ντρου Γουάισμαν στην ανάπτυξη των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, που αποδείχθηκαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσόν των 11 εκατομμυρίων κορωνών (920.000 ευρώ), το υψηλότερο στην ιστορία των Νόμπελ.

«Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει γιατί είναι νύχτα έξω κι εμείς τρέχουμε πάνω κάτω στο σπίτι...»

«Είναι τεράστιο! Είναι σεισμός!». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκάρι Ράβκιν στο δημόσιο σουηδικό ραδιόφωνο SR τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ που βράβευσε τον ίδιο και τον συμπατριώτη του Βίκτορ Αμπρος για την ανακάλυψη του microRNA.

«Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει γιατί είναι νύχτα έξω κι εμείς τρέχουμε πάνω κάτω στο σπίτι».

Η επιτροπή Νόμπελ ξύπνησε τον 72χρονο βιολόγο τα χαράματα λόγω της διαφοράς της ώρας και αυτός υποσχέθηκε ότι θα παραστεί να το γιορτάσει στην τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.

«Εχουμε πάει πολλές φορές στην γιορτή των Νόμπελ. Κανείς δεν φαντάζεται ότι μια ομάδα επιστημόνων μπορεί να είναι γλεντζέδες, αλλά έτσι είναι στην πραγματικότητα».

Ο δεύτερος βραβευμένος, ο Βίκτορ Αμπρος, ήταν ομοίως ενθουσιώδης.

«Ουάου! Είναι απίστευτο! Δεν το ήξερα», δήλωσε στον δημοσιογράφο του δικτύου SR.

Ο Βίκτορ Αμπρος, που θεωρεί ότι είναι «καταπληκτικό» που θα μοιραστεί το Νόμπελ με τον Ράβκιν, δήλωσε: «Κάναμε τις ανακαλύψεις μας ο καθένας στο εργαστήριό του που συνέβαλαν στην κατανόησή μας για τα microRNA».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v