Ρέει άφθονο το αμερικανικό δολάριο για στήριξη του Ισραήλ

Ποσά ρεκόρ δόθηκαν σε στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβιβ. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ουκρανίας, με γραφειοκρατικές ντρίπλες ο Μπάιντεν κρύβει τις... λεπτομέρειες.

Ρέει άφθονο το αμερικανικό δολάριο για στήριξη του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει ένα ποσό ρεκόρ, τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Brown, που δημοσιεύτηκε την πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πρόσθετα 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για τις εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, λένε οι ερευνητές στα ευρήματα που δόθηκαν για πρώτη φορά στο Associated Press. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος της επιχείρησης υπό την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την καταστολή των χτυπημάτων στην εμπορική ναυτιλία από τους Χούθι της Υεμένης.

Μεγάλο μέρος των αμερικανικών όπλων που παραδόθηκαν μέσα στο έτος ήταν πυρομαχικά, από οβίδες πυροβολικού έως βόμβες 2.000 λιβρών και βόμβες με καθοδήγηση ακριβείας.

Οι δαπάνες κινούνται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome και David's Sling και καλύπτουν επίσης από τουφέκια μέχρι καύσιμα αεροσκαφών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε αντίθεση με τη στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία για την οποία υπάρχουν αναλυτικές καταγραφές, είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι πλήρεις λεπτομέρειες για το τι έχουν στείλει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου του 2023, επομένως τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος είναι ένα «μερικό ποσό», λένε οι ερευνητές.

Κατέγραψαν δε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να κρύψει το πλήρες ποσό της βοήθειας και τους τύπους συστημάτων μέσω γραφειοκρατικών ελιγμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v